FOTOTIPS Herfst 2017

k ben net terug van vakantie. Ik ben dit jaar naar de Franse Ardennen, de Morvan en de Auvergne geweest. Wat heb ik genoten!

Ik ben op pad geweest om de stromende riviertje, juffers, vlinders en bloemen te fotograferen. Ook de temperatuur viel me mee. Het was niet echt super warm, het was zelf voor mij een goede temperatuur om lekker te fotograferen.

En nu breekt de herfst aan met ook weer allemaal mooie onderworpen om vast te leggen met je fototoestel.

Fototip Herfst: Paddenstoelen & Herten

De herfst is voor mij altijd de paddenstoelen en herten. Over beide gaat deze herfsttip.

Eerst de paddenstoelen. Deze vind je op vochtige, donkere plekken meestal in het bos. Ze leven vaak op oude, dode boomstammen. Het deel dat je boven de grond ziet is eigenlijk het voorplantingsorgaan van de schimmel. Net de bloem bij planten.

De plaats en het moment van de paddenstoelen brengt gelijk de twee moeilijkheden met zich mee om ze te fotograferen. Het eerste probleem is de vochtige plekken. Hier is natuurlijk makkelijk iets aan te doen. Je moet je er op kleden. Ik trek altijd al "oude" kleren aan als ik ga fotograferen. Echter in het najaar heb ik ook altijd een regenbroek aan. Dan hoef je niet na te denken als je gaat fotograferen. Zo iets als kan ik hier wel op mijn knieƫn gaan zitten of kan ik hier wel op mijn buik gaan liggen. Met oude kleren en een regenbroek aan, doe je dat gewoon!

Het tweede probleem is de donkere plek. Meestal groeien paddenstoelen in het bos in de herfst. Zie daar het probleem. Donker! Je moet daar rekening mee houden als fotograaf. Nou is het zo dat paddenstoelen niet weg lopen als jij er aan komt met je fototoestel. Je kan dus makkelijk met langere sluitertijden werken. Een alternatief is om met een (invul)flits te werken. Je laat door op de paddenstoel te flitsen deze mooi uit je beeld springen. Nog leuker wordt het als je de flitser los van je toestel kan koppelen met een alfstandbesturing. Je kan de flitser dan neerzetten waar jij dat wilt. Hierdoor krijg je meer zeggenschap over het licht. En dat is wat je als fotograaf wilt. Als alternatief voor het gebruik van een flits kan je ook een (sterke) zaklamp gebruiken.

Als tweede tip wil het hebben over de herten. In Zeeland gaat het dan natuurlijk over de Damherten. De bronst van de Damherten is later dan van de Edelherten, meestal zo rond half oktober. Dat komt voor vele mooi uit want dan is het herfstvakantie. De mannetjes Damherten burlen ook. Eind augustus/begin september schuren ze met hun gewei langs bomen. Hierdoor valt het fluwelen omhulsel er van af. Eigenlijk vind ik het dan het mooiste om de Damherten mannetjes te fotograferen. Je ziet ze dan met 'draden' aan hun gewei. Helemaal speciaal is het dan om dat 's ochtends vroeg te doen wanneer er een wolkje adem uit hun neus komt omdat het een koude ochtend is. Wanneer ik de Damherten ga fotograferen laat ik ze wel in hun waarde. Dat betekend dat er niet achteraan jaag om ze te fotograferen. Wanneer ik een hert tegenkom en dat blijft zijn is dat mooi mee genomen. Als ik alleen ben ga ik wel eens een stukje van de begaanbare paden af, maar nooit echt ver. Ieder dier heeft zijn eigen "vluchtafstand" (de afstand tussen jou en het dier op het moment dat het weggaat) en dat dien je te respecteren. 

Cursussen

In het najaar van 2017 geef ik weer de Vervolgcursus Natuurfotografie. Deze houdt in dat er in het totaal 6 bijeenkomsten zijn. Waarvan drie theorieavonden en drie praktijkochtenden. Een theorieles en een praktijkgedeelte horen bij elkaar en ze worden verdeeld over drie thema's: landschapsfotografie, macrofotografie en wildlife-fotografie.

Voor het onderdeel landschapsfotografie gaan we met de praktijkochtend vroeg op pad om de zonsopkomst mee te maken. Voor het onderdeel macrofotografie brengen we een bezoek aan de vlindertuin en voor het onderdeel wildlife gaan we naar een fotohut in het bos om daar vogels te fotograferen.

De cursus start op woensdag 6 september. Er is voor de liefhebber nog een plekje vrij. Als je er wat voor voelt neem dan even contact met mij op (a.m.hartog@gmail.com) of kijk op de website.

Workshops 

Dit najaar geef ik een viertal workshops. De eerst is al gegeven op het moment dat je dit leest. De andere drie zitten al helemaal volgeboekt. In het voorjaar zal er weer een nieuwe serie workshops komen. Let dus goed op de volgende nieuwsbrief.

Als je een idee hebt voor een workshop laat me dat dan eens weten. Misschien heb je wel een plek of een onderwerp waarover je tijdens een workshop meer te weten wilt komen. Neem dan even contact met me op.

Datum

Wat

Plaats

6/9 t.m 7/10

Vervolgcursus Natuurfotografie

(6 bijeenkomsten)

Nog 2 plaatsen

14-10-2017

Herfst op de Haringvreter

Vol

27-10-2017

Creatieve Paddenstoelen

Vol

10-11-2017

Strandlandschappen met lange sluitertidjen

Vol


Voor meer informatie klik op deze link.