FOTOTIPS Herfst 2018

Het was me een zomertje wel. Ik vond het vaak te warm! Dat betekende ’s vroeg of ’s avonds laat gaan fotograferen omdat er tussenin het licht veel te hard was. Maar klagen doen we niet, het was eindelijk eens een niet typisch Nederlandse zomer. Als dit de voorboden zijn voor de klimaatverandering, dan staat er een hele andere flora en fauna te wachten voor ons land. De heide verdroogt en verdwijnt en er komt een hele andere vlinderpopulatie. Om waar wat te noemen. De zaken waar we nu nog voor naar het buitenland moeten komen naar hier. Echter we gaan ook bloemen en dieren verliezen door de warmte.

Fototip Herfst: Paddenstoelen

Nu de zomer op zijn einde komt, kan de herfst gaan beginnen. Ik denk echter dat het dit jaar heel snel zal gaan. Als je goed om je heen kijkt zie je bij veel bomen al dat hun bladeren al aan het verkleuren zijn. Dit is natuurlijk ter zelfbescherming. Voor de fotografen wat minder prettig omdat de mooie rode, gele en bruine kleuren een eind uit blijven.

Ik hoop dat het met de paddenstoelen wel goed gaat komen. Zij komen natuurlijk te voorschijn met vochtig weer. Er is toe nu nog zo weinig regen gevallen en het moet toch een keer komen. Laten we daarom hopen op een wat regen voor de paddenstoelen.

Dan is de vraag hoe je die dan mooi op de mooi gaat zetten. Ten eerste moet je de paddenstoelen vinden. Meestal leven ze op dood materiaal. En dit vind je dan het beste in oude bossen. In Zeeland hebben we niet zo veel oude bossen. Een goede plek is de Mantelingen. Andere goede plekken zijn het Poelbos en Schotsmanbos. Deze laatste twee omdat het daar redelijk vochtig is. 

Paddenstoelen leven op de grond en om ze mooi in beeld te krijgen moet je uit gaan van het kikkerperspectief. Dat betekent op de grond liggen. Of als je een kantelschermpje hebt op je knieën zitten. Trek dus kleren aan die vuil en nat mogen worden. Ik heb, vanwege de vochtige bodem, vaak een regenbroek/pak aan.

Het hoofonderwerp is dus de paddenstoel. De manier om alle aandacht hierop in je foto te vestigen is om te werken met groot diafragma (klein getal). Zodoende wordt de achtergrond lekker onscherp. Aangezien ons oog zoekt naar iets dat scherp is kijk je gelijk naar de paddenstoel. Als dan de achtergrond ook nog egaal gekleurd is zorgt dat helemaal als rustgevend.

Om het geheel af te werken vinden de kijkers het vaak mooi als er van die lichtgevende cirkels in de achtergrond geplaatst worden. Dit kun je bereiken door vanuit kikkerperspsctief te fotograferen. Je dient hiervoor op de grond te gaan liggen met je camera. Als je een kantelschermpje hebt wordt je iets minder vuil en nat. Dus trek wel oude kleren en eventueel een regenbroek aan. Door op die manier je paddenstoel te fotograferen zal, als hij schijnt, de zon door de openingen tussen de bladeren als tegenlicht in camera schijnen. Omdat je met een groot diafragma-opening fotografeerd wordt dit al cirkels afgebeeld. Deze cirkels hebben ook een naam: bokeh. Wellicht had je hier al eens van gehoord.

Over deze manier van paddenstoelen fotograferen geeft ik op vrijdagochtend 5 oktober 2018 een fotoworkshop. Hiervoor zijn nog enkele plaatsen vrij.

Mentorgroep  

Dit jaar ben ik met een mentorgroep begonnen. Hieraan nemen 10 personen deel en we komen vier keer per jaar bij elkaar om gemaakte foto’s te bespreken. Iedere deelnemer levert twee foto’s in die aan de hand van de opdracht gemaakt zijn. De bespreking van de foto’s gebeurd aan de hand van technische aspecten, compositie en of hij voldoet aan de gegeven opdracht.

Op deze manier leren de deelnemers hun foto’s stap voor stap te verbeteren. Daarnaast zien ze ook de resultaten van de andere deelnemers en doen ze hierdoor inspiratie op voor een volgende keer. De resultaten van iedere opdracht bundel ik in een Magazine. Hierin staan de foto’s met de technische gegevens en een kort stukje tekst van de deelnemers over hoe de fot gemaakt is.

Daarnaast heb ik een site aangemaakt waar al de foto’s opgeslagen worden en de deelnemers de foto’s nog eens in het groot kunnen bekijken. Wil je de resultaten van de deelnemers aan de Mentorgroep Natuurfotografie eens bekijken klik dan op de hier

Workshops 

Ook in het najaar organiseer ik een viertal fotoworkshop met voor een ieder wat wils. Er zijn er al twee van de vier volgeboekt. Voor de workshop met als thema Paddenstoelen zijn nog een viertal plekken vrij. We gaan in deze workshop met verschillende manieren van licht foto’s van paddenstoelen maken. Door annulering zijn er weer twee plaatsen vrijgekomen voor workshop Expeditie Haringvreter. Het is dan bronstijd voor de Damherten en daar zal dan ook tijdens deze workshop de nadruk op liggen. Wil je je aanmelden voor workshop stuur me dan een mail ( a.m.hartog@gmail.com) en wil je eerst meer informatie over de workshop, kijk dan hier.  

Datum

Wat

Plaats

14-09-2018

Duinen van Westenschouwen in High-key

VOL

05-10-2018

Paddenstoelen in de Hoofdrol

Nog 4 plaatsen

13-10-2018

Expeditie Haringvreter

Nog 2 plaatsen

03-11-2018

Strand en Stad in het Donker

VOL