Fototips Herfst 2019

Wat was het dit jaar weer een warme zomer. Volgens mij zijn er weer veel records gebroken. Dat schreef ik vorig jaar ook al. Wat mij het meest verontrust is het te kort aan regenwater. Daardoor is het niet zo gunstig voor planten en dus ook niet voor insecten. En het lijkt er ook op dat de paddenstoelen het weer moeilijk gaan krijgen. Tenzij er binnenkort nog flink wat hemelwater naar beneden gaat komen.

In deze nieuwsbrief een kijkje inside de mentorgroep die ik begeleid. Daarnaast natuurlijk weer het een en ander over de workshops die op de rol staan. Maar eerst een fototip over herfstkleuren.

Wat was het dit jaar weer een warme zomer. Volgens mij zijn er weer veel records gebroken. Dat schreef ik vorig jaar ook al. Wat mij het meest verontrust is het te kort aan regenwater. Daardoor is het niet zo gunstig voor planten en dus ook niet voor insecten. En het lijkt er ook op dat de paddenstoelen het weer moeilijk gaan krijgen. Tenzij er binnenkort nog flink wat hemelwater naar beneden gaat komen.

In deze nieuwsbrief een kijkje inside de mentorgroep die ik begeleid. Daarnaast natuurlijk weer het een en ander over de workshops die op de rol staan. Maar eerst een fototip over herfstkleuren.


Fototip Zomer: Herfstkleuren 

De zomer is zachtjes aan voorbij en dat betekend dat er minder zonlicht op aarde valt en dat het kouder begint te worden op het noordelijk halfrond. De planten, bomen en struiken beschermen zich daar tegen door de bladeren af te laten sterven. Echter voor ze dat doen verkleuren de bladeren eerst. Het belangrijke pigment chlorofyl, of bladgroenkorrels, wordt eerst uit de bladeren gehaald om later opnieuw te kunnen gebruiken voor fotosynthese. Met die fotosynthese kan de plant uit zonlicht aan zijn energie komen in de vorm van het maken van suikers. Omdat een plant dat zelf kan noemen we zij autotrofe organismen. Doordat het chlorofyl uit de bladeren wordt gehaald komen de andere pigmenten meer prominent tot uiting en daardoor ziet de kleur van het blad er dan rood, geel of bruin uit. Zelf vind ik de herfst door zijn verschillende kleuren wel één van mijn favorieten seizoenen. Nu is het de kunst om al die verschillende kleuren op de mooie manier fotografisch vast te leggen.
20151027Landschap0014jpg

Je kan dat natuurlijk op veel verschillende manieren doen. De eerste die ik hier wil bespreken is het gehele landschap. In het bos heb je natuurlijk veel bomen. Je zou dan op zoek moeten gaan naar een bos met veel verschillende soorten bomen, zoals eik, beuk, esdoorn, wilg enzovoort. Iedere boom heeft zijn eigen kleur en al die verschillende kleuren bij elkaar kan heel mooi zijn. Echter het moeilijke in een bos, vind ik, is dat er soms erg veel bomen zijn. Daardoor zie je soms door de bomen het bos niet meer. Je kan dan eens gebruik maken om in te zoomen en een detail van het gehele landschap te maken. Hiermee kan je een aantal bomen uit het gehele bos isoleren. Zorg er dan ook voor dat zoveel mogelijk de bomen “los” van elkaar staan. In ieder geval de voorst bomen die in beeld staan.

Je kan je natuurlijk ook beperken door met macrofotografie bezig te zijn. Op deze manier kan je één blad in beeld krijgen of zelf maar een gedeelte daarvan. Je legt dan de nadruk op de kleur van dat ene blad. Het kan erg mooi worden als je het blad of een gedeelte daarvan maar half in beeld hebt. In de andere helft van het beeld kan zich dan vullen met een onscherpe achtergrond van het bos of andere bladeren. Die onscherpte krijg je door natuurlijk een klein diafragmagetal te kiezen. Maar ook door de afstand tussen hoofdonderwerp, het gedeelte van het blad in dit geval, de achtergrond zo groot mogelijk te houden. Als je er voor kiest dat de je nog wel wilt kunnen zien wat de achtergrond is moet de afstand niet al te groot maken. Zaak is in ieder geval dat je met verschillende afstanden tussen hoofdonderwerp en achtergrond experimenteert.

20160918-Flora9596jpg

In Zeeland hebben we natuurlijk altijd nog de schorren die voor de kust liggen. Hier groeit een eetbaar plantje dat uitermate geschikt is om als fotomodel te dienen. Ik heb het natuurlijk over Zeekraal. Dit kleine plantje leeft op gebieden die met het hoogwater onderwater komen te staan en bij laagwater droog komen te staan. Wanneer het laagwater is, is het dus het moment om dit plantje te gaan fotograferen. In de herfst wordt hij paars-rood van kleur. Ook hier kan je een geheel gebied met Zeekraal fotograferen. Maar je kan ook een close-up maken van het plantje. Als je dat laatste gaat doen is het wellicht aardig om één plantje te isoleren en de overige Zeekraal als achtergrond mee te nemen.

Mentorgroep Natuurfotografie

Dit is alweer het tweede jaar dat ik een aantal mensen begeleid in een mentorgroep over natuurfotografie. Ik geef, aan de hand van het seizoen, de deelnemers een opdracht. Zij werken hier dan zo’n twee en halve maand aan. De opdracht bestaat altijd uit twee foto’s. Zo is die voor de deze zomer een scherpe en een onscherpe foto te maken. Beide foto’s moeten dan een relatie hebben met het thema “Zomergloed”. Tijdens een bijeenkomst bespreken we dan de gemaakte foto’s van de deelnemers op verschillende criteria. Op het einde van de bijeenkomst vertel ik weer wat over het nieuwe thema en wat de opdracht tot dat thema is. Als je eens wilt kijken wat de deelnemers maken moet op de volgende website zijn.

Workshops Herfst 

De workshop waarin de herfstkleuren vastgelegd gaan worden zit helaas al helemaal vol, maar er zijn dit jaar nog een tweetal andere workshops. Een ander fenomeen in de herfst zijn de paddenstoelen. En op vrijdagochtend 11 oktober geef ik daar een workshop over. We gaan die ochtend de paddenstoelen op een meer experimentele manier vastleggen met lampje en flitsers in verschillende kleuren. Tot slot sluit ik dit jaar af met de workshop “Herfst in de Belgische Ardennen”. We gaan dan naar de Belgische Ardennen om daar waterval en een snel stromend riviertje met het herfstbos fotograferen. Er zal dan ook gewerkt worden met lange sluitertijden. Ook voor die laatste workshop zijn nog enkele plaatsen vrij. Wil je mee, stuur me dan een mail.

Vrijdagochtend (4/10)

Zeeland Rood (VOL)

€ 27,50

Vrijdagochtend (11/10)

Experimentele Paddenstoelen

€ 27,50

Zaterdag (26/10) hele dag

Herfst in de Belgische Ardennen

€ 69,= (incl. lunch)

20190722-Landschappen7349jpg


Geniet van het fotograferen in de natuur,
Arjen Hartog.