FOTOTIPS Lente 2019

We hebben een snikhete zomer, een veel te droge herfst en winter met sneeuw en ijs achter de rug. Dus is het tijd voor het voorjaar. Ik vraag me af wat voor voorjaar het gaat worden. Droog, warm, late sneeuw, nat. Ik hoop op een kleurrijk voorjaar. Daar wordt ik vrolijk van. Maar elke vorm is altijd goed foto-weer. Ik ben op dit moment al weer bezig om de eerste bloeiende bloemen op de foto te zetten. En dat zijn natuurlijk de sneeuwklokjes. Daarnaast heb ik net een boek aangeschaft over flitsen bij natuurfotografie. En over deze dingen gaat dit artikel.

FotoTip: Flitsen bij Natuurfotografie 

Er zijn in de lente van die dagen dat het nog redelijk grijs en donker kan zijn. Dat hoeft echter geen belemmering te zijn voor natuurfotografen. Je kan namelijk gebruik maken van extra licht. En dit kan op vele manieren. De meeste camera’s hebben een interne flitser die bovenop de camera zit. Als je de camera op automaat zet en de hij meet dat het donker is springt de flitser automatisch omhoog. Als je hem niet op automaat heb staan en je wilt toch flitsen, dan druk je gewoon op het flitserknopje en komt hij ook te voorschijn. Deze flitser is uitermate geschikt als invulflits. Omdat hij niet zo’n groot bereik heeft licht deze flitser alleen de voorste bloemen op en de achtergrond blijft enigszins donker. Hierdoor komt je bloem heel mooi naar voren springen in je foto.Mocht de flits toch te sterk zijn dan kan je de hoeveelheid licht verminderen met behulp van de flitscompensatie in je menu. Deze moet je dan “minnen”. 


Ook als het wel zonnig weer is, is deze manier van flitsen heel goed te gebruiken met tegenlicht. Normaal gesproken wordt je hoofdonderwerp (de bloem) bij tegenlicht, als je dus tegen de richting van het zonlicht in fotografeert, als silhouet afgebeeld. De bloem is dan vrij donker en alleen de randen zijn goed zichtbaar. Dit kan ook heel erg mooi zijn, maar door een beetje in te flitsen krijgt het bloemetje ook zijn kleur. Een andere manier om dit effect met tegenlicht te krijgen is door gebruik te maken van een zaklampje. Hier maak ik vaak gebruik van omdat ik die altijd bij me heb en ik geen ingebouwde flitser op mijn camera heb.

Tenslotte voor de gevorderde natuurfotograaf is het niet erg als er geen zonlicht is. Tijdens een grijze donkere dag creëer je gewoon zelf je tegenlicht met een losse (reportage)flitser. Deze flitser zet je schuin achter de bloem en neemt zo de taak over van de zon. Dit kan je doen met behulp van een kabel en flitsschoentje. De kabel sluit je aan op de camera en aan het andere eind sluit je het flitsschoentje aan waar de flitser op komt te staan. Een andere optie is om dit te doen met een afstand bediening. Ik gebruik zelf het merk Cactus hiervoor, deze werken goed en zijn niet al te duur. Om dan de kleur van de bloemen toch nog in je foto te zien, maak je gebruik van de zaklamp. Een bijkomstig voordeel van deze manier fotograferen is dat de achtergrond zwart wordt. 

Ook kan je de interne flitser hiervoor gebruiken of een aparte reportage flitser. Deze staan beide op de camera. Je kan er zelfs nog voor kiezen om de reportage flitser via de kabel aan te sluiten. Hierdoor kan je hem schuin plaatsen in plaats van recht naar voren. De tweede flitser behoor je dan op “slave” te zetten en gaat dan flitsen als hij de flits van de andere flitser waar neemt. Test dit allemaal wel eerst thuis uit voor je ermee op stap gaat. 


Project Artistic Photography

Vorig jaar heb ik met vijf andere natuurfotografen gewerkt aan het project Artistic Nature Photography. Hierbij hebben we getracht om op een artistieke manier de natuur vast te leggen. Het eindresultaat is gebundeld in een GRATIS e-fotoboek. Als je dit boek wilt hebben moet je me even een berichtje sturen en je krijgt het e-fotoboek per omgaande gratis toegestuurd.


Mentorgroep Natuurfotografie

Ik ben dit jaar weer met een stel enthousiaste natuurfotografen een mentorgroep begonnen. We hebben net de eerste bijeenkomst gehad. Voorafgaand aan zo’n bijeenkomst krijgen de deelnemers aan de hand van een thema een opdracht mee. Zij zijn hier enkele weken bezig. Een week voor de volgende bijeenkomst sturen zij mij de foto’s voor de opdracht toe. Ik verzamel alles en zorg dat we die kunnen bespreken. Op deze manier leren de deelnemers van elkaar omdat we feedback geven op het gemaakte werk. Ook doen zij inspiratie van elkaar op om dit een volgende keer ook eens te gaan proberen. Ik bundel het geheel van foto’s met de technische gegevens en een stukje tekst van de fotograaf over hoe de foto tot stand is gekomen in een e-Magazine. Dit krijgen de deelnemers van de Mentorgroep na de bijeenkomst thuis gestuurd. Wanneer zij dit dan nog eens terug lezen zijn de foto’s zelf natuurlijk maar klein. En om dit op te lossen heb ik speciaal een website gemaakt zodat je daarop de foto’s nog eens op je beeldscherm kunt bekijken.


Foto-Workshops 2019

In de lente beginnen de eerste workshops weer voor dit jaar. De allereerste is een creatieve manier om de natuur fotografisch vast te leggen op vrijdagochtend 22 maart as. Er zijn voor deze workshop nog een aantal vrije plaatsen. Dus als je zin hebt om mee te gaan geef je dan snel op. Vervolgens geef ik voor de zomervakantie nog een drietal andere workshops. Waarvan er één onderdeel is van de Masterclass Macrofotografie. Dit is een nieuw onderdeel bij de workshops. Bij zo’n Masterclass krijg je eerst tijdens een theorieavond uitleg over het onderwerp en vervolgens een praktijkgedeelte om het geleerde gelijk onder begeleiding uit te proberen. De wokshop op zich is ook alleen als workshop te boeken, maar de mensen die zich opgeven voor de Masterclass hebben voorrang. Daarnaast zijn er nog twee gewone fotoworkshops in het voorjaar. De ene begint al vroeg in de ochtend (6.00 uur) om met zonsopkomst de Pinksterbloemen vast te leggen. Deze wordt gegeven op 19 april. En de vierde dit voorjaar is een oude bekende. Dan gaan we op 29 juni naar de Haringvreter. Er valt de laatste tijd veel te lezen over dit eiland in het Veerse Meer. En dan kunnen we het met eigen ogen zien. Voor alle workshops heb ik al een aantal aanmeldingen. Maar er zijn nu nog bij allemaal plaatsen vrij. Voor meer informatie over deze workshops kijk hier.  


Datum

Workshop

Prijs

22 maart 2019

Creatieve Natuurfotografie

€ 27,50

19 april 2019

Pinksterbloemen en Varens

€ 36,00

11 mei 2019

Bloemen en Vlinders (onderdeel Masterclass)

€ 65,00

29 juni 2019

Expeditie Haringvreter

€ 79,00


Ook in het najaar geef ik een viertal workshops met verschillende thema’s. Kijk voor dat aanbod hier

Tot slot

Ik mocht als één van de 50 schrijvers/fotografen meewerken aan het boek “De Mooiste Fotolocaties van Zuid-Nederland”. Ik heb hierin een aantal van mijn locaties prijs gegeven. Dat hebben alle schrijvers en fotografen gedaan. Daarom is dit een schitterend boek om als natuurfotograaf te hebben. Je kan op deze link er meer over lezen of bestellen.


Veel foto-plezier deze lente,

Arjen Hartog