FOTOTIPS Lente 2018

Het leek een niet al te koude winter te worden. Maar het venijn zat in de staart. Half februari kregen we toch nog een vorstperiode. Het was weliswaar maar een korte, maar sommige planten hadden het er wel moeilijk mee. Voor de vorst zag ik, door het relatief warme weer, dat er al heel wat struiken knoppen hadden gekregen. Ook de vroeg bloeiende planten staken al een eindje uit de grond. Hoe je de bloemen van deze planten mooi vast kan leggen lees je in de fototip. Verder valt er het een en ander te lezen over mijn nieuwe project, de IVN-fotocursus voor beginners, de eerste bijeenkomst van de “nieuwe” mentorgroep en natuurlijk staan alle workshops die geef dit jaar op een rijtje voor jou.

Fototip Lente

Het einde van de winter is in zicht. Ik heb de sneeuwklokjes al volop gefotografeerd. Maar ja, zoals de naam zegt kan dat ook in de sneeuw. Maar de krokussen en de narcissen staan ook al (bijna) te bloeien. En hoe je die vroegbloeier mooi op de foto zet ga ik je vertellen.

Wanneer je zo'n veld vol met die vroegbloeiers tegen komt wil je die natuurlijk zo mooi mogelijk vastleggen om aan iedereen te laten zien. Echter gewoon van bovenaf fotograferen is zo gewoon en zegt niemand iets. Je moet wat creatiever zijn om een spannende foto te maken.

Je kan dan kiezen om eens een ander standpunt in te nemen. Je zou er dan bijvoorbeeld recht boven gaan staan. Je moet dan wel oppassen dat je de bloemen niet vertrapt en je eigen voeten niet op de foto zet. Hoewel dat laatste misschien niet eens zo'n slecht idee is voor de afwisseling.

Een andere optie om een foto te maken vanuit, wat fotografen noemen. het kikkerperspectief. Hiervoor leg je de camera op de grond tussen de bloemen. Om vooraf een beeld te krijgen van je foto, is het handig als je kantelbaar schermpje hebt. Als de compositie je dan wat lijkt stel je de timer in op 10 seconden. Je drukt af en hebt dan dus voldoende tijd om uit het beeld van de foto te gaan staan. Het kan het ook doen met een draadloze afstandsbediening. Tegenwoordig heb je die via een app op je smartphone en kan je gelijk zien hoe het beeld is geworden en hoe je niet eerst naar je fototoestel te gaan.

Wanneer je er voor kiest om liever enkele bloemen van die hele massa vast te leggen moet je weer op andere zaken letten. Zo moet je vooral rekening houden met je achtergrond. Deze moet rustgevend zijn. Dat bereik je door een groot diafragma (= klein getal) te gebruiken. Tevens dient de achtergrond enige afstand te hebben van de bloemen die je scherp in beeld wilt hebben. Deze twee manieren zijn geschikt om de achtergrond onscherp te krijgen. Nu moet je de achtergrond ook nog rustig krijgen. Dit krijg je het beste voor elkaar door soms je camera maar een klein beetje te draaien naar links of naar rechts. Ik vind het zelf prettig om dit te doen met behulp van live-view.

Ook kan je gebruik maken van een vage voorgrond. Hiervoor maak je eigenlijk een opname met de bloemen die voor het hoofdonderwerp staan mee te fotograferen. Omdat je scherpstelt op een bloemetje iets verder weg worden die op de voorgrond onscherp. Je moet als het ware door die bloemen op de voorgrond heen fotograferen. Ook hierbij moet je met de camera de juiste plek zoeken voor de mooiste opnamen. Over al dit soort zaken geef ik een workshop op 13 april om hyacinten te gaan fotograferen.

Project Artistic Nature Photography

Samen met vijf andere natuurfotografen werk ik samen aan het project Artistic Nature Photography. In dit project beogen wij om de natuur op een meer artistieke manier vast te leggen. Het is dus de bedoeling dat je iets langer naar de foto kijkt om te zien wat het nu eigenlijk is. Bij artistiek denk je misschien direct aan abstract. Maar dat is wat ons betreft niet de enige manier om de natuur artistiek weer te geven. Je kan ook denken aan het gebruik van veel onscherpte of zelf onscherpe foto’s. Of aan lange sluitertijden waardoor je beweging in je foto wil aangeven. Maar ook valt te denken aan meervoudige belichting of “afwijkende” witbalans. Je kan natuurlijk zelfs je foto in photoshop gaan bewerken. Je kan hierbij dus op velerlei manieren experimenteren om de natuur vast te leggen met je fototoestel. We zijn nu twee maanden onderweg dit jaar. Heb je interesse in wat we zoals maken kijk dan eens op deze link

IVN-Fotocursus voor Beginners

Ook dit jaar geven Berry van der Haar en ik voor IVN-Walcheren weer de Fotocursus voor Beginners genaamd “Ontdek de Natuur met je Fototoestel”. De cursus bestaat uit drie theorieavonden (7 maart, 21 maart en 4 april) van 19.30 tot 22.00 uur die gegeven worden bij Kaasboerderij Schellach. Na iedere theorieles volgt er een praktijkochtend (10 maart, 24 maart en 7 april) van 9.00 tot 12.00 uur in een natuurgebied op Walcheren. Op deze manier wordt het geleerde gelijk in de praktijk gebracht. Wil je meer informatie? Kijk dan hier.

Op dit moment zijn er al voldoende aanmeldingen en zit de cursus al geheel vol.
Mentorgroep

Nieuw dit jaar is de Mentorgroep Natuurfotografie. Dat hier veel behoefte aan was bleek wel uit het feit dat de groep binnen enkele weken helemaal vol zat. De eerste opdracht die de deelnemers van deze mentorgroep kreeg wat “Winter Wonderland”. Ze moesten hiervoor twee foto’s maken en deze zijn tijdens de eerste bijeenkomst op 27 februari besproken. Ik had de indruk dat iedere deelnemer wel wat met het commentaar dat hij of zij kreeg kon doen. Na de bespreking van de foto’s heb ik de nieuwe opdracht besproken. Dit heb ik gedaan door een aantal voorbeelden te geven en de deelnemers handreikingen gegeven hoe ze dit kunnen aanpakken. Ik ben erg benieuwd wat ik de volgende bijeenkomst te zien krijg. Uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat iedere deelnemers persoonlijk gegroeid is. De gemaakte foto’s en, na verloop van tijd, de ontwikkelingen van de deelnemers hebben we vastgelegd in het Magazine Mentorgroep Natuurfotografie. Iedere deelnemer van deze Mentorgroep ontvangt dit Magazine zodat ze na de bespreking al de foto’s van iedereen nog eens op het gemak kunnen bekijken en nieuwe inspiratie van elkaar kunnen op doen. Wil je dit Magazine Mentorgroep Natuurfotografie ook ontvangen stuur me dan een bericht.

Foto-Workshops 2018

Ik heb voor dit gehele jaar al mijn fotoworkshops gepland. Dit heb ik met een speciale reden gedaan. Ik heb namelijk een viertal workshops samen gevoegd tot het Arrangement Natuurlijk Avontuurlijk. Je kan dan de vier workshops in één keer tegelijk boeken en hiermee heb je een aantal voordelen. Zo ben gegarandeerd van deelname (tot dat het Arrangement vol zit) aan alle vier de workshops. Je kunt de workshops namelijk ook per stuk boeken. Als je het Arrangement Natuurlijk Avontuurlijk boekt krijg je 25 euro op de totaalprijs van de vier workshops. Alle vier de workshops duren ongeveer zes uur en zijn inclusief een maaltijd. Wil je meer weten over het Arrangement Avontuurlijk Natuurlijk of de andere workshops klik dan hier

Datum

Workshop

Prijs

13 april

Lieflijke Hyacinten (vrijdagmiddag)

24,--euro

21 april*

Sprookjes Daslook (gehele zaterdag)

54,--euro

26 mei *

Vlinders en Orchideeën in alle Vroege (vroege ochtend)

49,--euro

16 juni

Struinen over de Haringvreter (gehele zaterdag)

76,--euro

14 september

Duinen van Westenschouwen (vrijdagochtend)

24,--euro

5 oktober

Paddenstoelen in de Hoofdrol (vrijdagochtend)

24,--euro

13 oktober *

Expeditie Haringvreter (gehele zaterdag)

76,--euro

3 november *

Strand en Stad in het Donker

74,--euro

(*=behoort tot Arrangement Natuurlijk Avontuurlijk)