FOTOTIPS LENTE 2020

Deze winter was drie keer niks. Dan bedoel ik amper vorst en totaal geen sneeuw. Ik houd in de winter altijd het weer in de Hoge Venen in de gaten via webcams, maar meer dan 3 cm sneeuw heb ik eigenlijk niet gezien. Tot op heden ben ik dan ook nog niet afgereisd naar die Hoge Venen.

Door de zachte winter stonden de Sneeuwklokje al vroeg te bloeien. En nu staan ook de krokussen en de narcissen al te bloeien. Hoe je dat zou kunnen doen, daar gaat de fototip dit keer over. Daarnaast aandacht voor een ander boek voor fotografen en natuurlijk de workshops.

Fototip Lente

Deze winter was drie keer niks. Dan bedoel ik amper vorst en totaal geen sneeuw. Ik houd in de winter altijd het weer in de Hoge Venen in de gaten via webcams, maar meer dan 3 cm sneeuw heb ik eigenlijk niet gezien. Tot op heden ben ik dan ook nog niet afgereisd naar die Hoge Venen.

Door de zachte winter stonden de Sneeuwklokje al vroeg te bloeien. En nu staan ook de krokussen en de narcissen al te bloeien. Hoe je dat zou kunnen doen, daar gaat de fototip dit keer over. Daarnaast aandacht voor een ander boek voor fotografen en natuurlijk de workshops.

Er is echter ook een andere, meer makkelijkere manier, om dit sprookjesachtige beeld te krijgen. Hiervoor heb je een licht telelenslens (ongeveer 100mm) nodig. Het is ook nog handig als je met deze lens ook nog kan inzoomen, maar niet noodzakelijk. Je stelt het diafragma in op het kleinste getal. Hierdoor krijg je een kleine scherptediepte. Je zoekt een flinke bos met sneeuwklokjes. Je gaat op je buik liggen en stelt scherp op een bloempje in het midden. Je moet dan soms even een beetje naar links of rechts bewegen om dit ene bloempje vrij te krijgen. Doordat er ook sneeuwklokjes voor en achter dit ene bloempje staan worden deze vaag, onscherp, afgebeeld. En voilà, een sprookjesachtig plaatjes. Dit kan natuurlijk ook met de krokussen en narcissen en over enige tijd ook de hyacinten.

Boekbespreking: "GRIP op CREATIVITEIT"

Vorig jaar in het vroege voorjaar ben ik zelf op workshop geweest. Dit was de Inspiratie Boot Camp georganiseerd door de drie bekende natuurfotografen Theo Bosboom, Johan van de Watering en Bart Siebelink. Hier werden de deelnemers uitgedaagd om op een andere manier te fotograferen dan ze gewend waren. Het vereiste dus aardig wat creativiteit en dat was precies de bedoeling. Van Bart Siebelink, docent aan de Willem de Kooning Academie en Natuurfotograaf, is dit boek verschenen.

Het boek is, na de inleiding en een hoofdstuk over referentiekader, opgedeeld in vier hoofdstukken. Al deze hoofdstukken geven uitleg over de stappen die een fotograaf kan nemen om zijn creativiteit verder te ontwikkelen: Oriëntatie, Idee-ontwikkeling, Vormgeving en Refelectie. Als fotograaf wordt je uitgedaagd om deze te volgen. In principe maakt het volgens de auteur niet uit waar je begint. Maar volgens mij kan je ze het beste in die volgorde houden wanneer je met een nieuw project wil beginnen.

In het deel over referentiekader wordt het een en ander vertelt over de mindset, het creatieve proces en beeldtaal. Dit allemaal om out-of-the-box te gaan denken. In het eerste echte deel gaat het over oriëntatie, zoals observeren, onderscheiden, je binnenwereld en associëren. Je leert hier ook op andere manieren naar onderwerpen kijken. Het tweede deel van je ontwikkeling is het ontwikkelen van je idee. Hierin wordt eerst terug gekeken naar oude meesters. Daarna gaat het over het belang van beeldtaal. Aan dit deel heb ik erg veel gehad met ideeën waar ik op dit moment mee loop. Ik vind dit deel lekker praktisch ingedeeld. Je krijgt onder andere een goede kijk op selecteren van foto’s voor je project. In de derde stap leer je niet zoals zoveel fotoboeken over de technische onderdelen van fotograferen, maar meer hoe je anders naar foto’s moet gaan kijken. Zo wordt er bijvoorbeeld besproken wat het uitsnijden van een foto doet met je beeld. Het gaat er dus meer om hoe maak je van je foto een pracht-plaat. Bij de laatste stap, reflectie, leer je terug kijken. Niet alleen op je foto, maar ook op je zelf en op het proces.

Kortom ik denk dat dit een goed boek is voor natuurfotografen die zich zelf verder willen ontwikkelen. Je krijgt duidelijke uitleg over de stappen van creativiteit en er zitten goede opdrachten tussen. Als je verder wilt en je zit vast dan is dit zeker een aanrader.

Fotoworkshops 2020

Om te beginnen zijn er nog enkele plekken vrij bij de Beginnerscursus Natuurfotografie die ik geef, samen met Berry van der Haar, voor IVN Walcheren. We beginnen na de Voorjaarvakantie. Deze cursus gaat definitief door en dat al voor het achtste jaar! Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar voor deze leuke cursus. Meer informatie op de site van IVN-Walcheren.

WP_20160416_11_38_14_Projpg

Daarnaast verzorg ik dit jaar zeven verschillende fotoworkshops en allemaal zijn ze nieuw. Het begint half april en eindigt begin november. Ik denk dat er voor iedere natuurfotograaf wel iets tussen zit.

De ene workshop duurt een halve dag en de andere duurt een hele dag. De workshops die een ochtend duren wordt eerst altijd begonnen met koffie of thee en een koek. In de tussentijd leg ik uit wat we die ochtend gaan doen en dan gaan we op pad. Aan de hand van verschillende opdrachten kom je stap voor stap tot de foto’s die je had willen maken. Bij de workshops die een hele dag duren zit er altijd een maaltijd bij de prijs inbegrepen. Je bent namelijk een dagje uit en daarbij hoor je verwent te worden. Je moet ten slotte ook hard werken en dat maakt hongerig.

Als je nog mee wilt met een workshop moet je niet te lang meer wachten want de eerste, Struinen door het Zwin, is al volgeboekt. Een tweede reden om je snel aan te melden is dat je tot 1 maart 2020 nog 10% Vroegboekkorting krijgt. Heb je interesse klik dan hier

Datum

Workshop

Prijs

17 april 

Boshyacinten Hallerbos (hele dag)         

nog 2 plaatsen

€ 65,00

9 mei 


Harlekijnen op Schouwen (halve dag)     

 nog 1 plek

€ 37,50

27 juni 


Orchideeën in de Braakman (halve dag)     

nog 2 plaatsen

€ 35,00

12 sept. 

Struinen door het Zwin (hele dag)             

VOL

€ 71,50

9 okt.

Macrolandschappen (halve dag)           

 nog 2 plaatsen

€ 29,50

31 okt. 

Dansende Bomen Speulderbos (hele dag)  

nog 2 plaatsen

€ 71,50

7 nov. 

Paddo-painting (bijna hele dag)           

nog 5 plaatsen

€ 49,50