FOTOTIPS Winter 2017

n deze nieuwsbrief het nieuwe programma voor de workshops 2018. Het nieuwe hieraan is dat ik voor sommige een arrangement heb gemaakt zodat je daarvoor in één keer kan inschrijven. Tevens wil ik een mentorgroep beginnen waarin we aan de hand van opdrachten foto's met elkaar gaan bespreken. Maar ook de nieuwe beginnerscursus voor het IVN gaat in het voorjaar al weer van start en je kunt je nu al inschrijven. En tot slot wil ik in 2018 een nieuw project starten met een aantal van jullie. Verderop lees je meer over deze punten, maar ik begin deze nieuwsbrief met een fototip over HDR.

Fototip Winter: HDR 

Na de herfst komt de winter. En daar wil ik het met jullie over hebben. Die winter staat over het algemeen bekend als het koudste seizoen. Dit komt vaak door de polaire wind die uit het noorden onze kant op waait. Het gevolg is dat er 'schone' wind waait en er een heldere lucht is. Tevens kan het in zo'n periode heel rustig winterweer zijn. Dit is dan het ideale moment om opnamen te gaan maken van landschappen.

Hier op Walcheren heb je natuurlijk de unieke strandlandschappen. Je zou dan in de ochtend, als alle andere mensen nog aan het ontbijt zitten of uitslapen, mooie serene opnamen van het strand met een helder blauwe lucht kunnen gaan maken. Echter vaak is de lucht, omdat hij zo helder is, overbelicht ten opzichte van het strand met de paalhoofden. Of andersom: het strand onderbelicht ten opzichte van de lucht. 

Dit kan je vrij makkelijk oplossen met een grijsverloop filter. Als je die niet hebt is er ook een digitale oplossing: HDR. Dit staat voor High Dynamic Range. Het zijn drie (of meer) opnamen met verschillende belichtingen die te samen één foto opleveren. Tegenwoordig kunnen deze opnamen in de meeste toestellen automatisch ingesteld worden. Het heet dan 'bracketing'. Een alternatief hiervoor is om de drie opnamen zelf handmatig in te stellen. Ik vind dat dit als voordeel heeft dat je er zelf meer controle over hebt. In sommige toestellen gebeurd het maken van de HDR-opname gelijk in het toestel. Echter bij de meeste toestellen is dit nog niet het geval en ben je dus aangewezen op een fotobewerkingsprogramma, zoals Photshop, Lightroom of een ander programma. 

Je plakt dan de drie opnamen als het ware over elkaar en het programma kiest dan voor ieder pixel de beste belichting. Het eindresultaat is dan een foto van een winters-strandlandschap die overal goed belicht is. Vanaf Lightroom 6 is dit een fluitje van een cent. Je importeert je drie (of meerdere) opnamen waarvan je er één wilt maken. In bibliotheek selecteer je de drie opnamen door op de eerste te klikken en vervolgens Shift ingedrukt te houden terwijl je de derde selecteert. Vervolgens druk je op je rechter muisknop en kiest in het rolmenu "Foto samenvoegen", en daarna "HDR". Dan doet Lightroom vervolgens al het werk en krijg je eerst een voorvertoning van hoe de HDR-opname is geworden. Als deze bevalt klik je op "samenvoegen" en klaar is je HDR-opname. Daarna kan je naar het tabblad ontwikkelen en de HDR-opname verder bewerken.  


Gezocht: Deelnemers voor nieuw Project 

Ik wil in 2018 een nieuw project starten genaamd Artistieke Natuurfotografie. Hiervoor zoek ik een aantal natuurfotografen die op een artistieke manier de natuur in beeld willen brengen met hun fototoestel. Je moet hierbij denken een meervoudige belichting, lange sluitertijden, panning, (extreem) gebruik witbalans, HDR of nabewerking in Photoshop/Lightroom. Eigenlijk is alles toegestaan om je foto een wat artistieke uitstraling te geven.

De bedoeling is dat iedere deelnemer mij elke maand een foto aanlevert. Deze worden dan met zijn alle geplaatst op mijn website. Het doel hiervan is om andere te laten zien waartoe we in staat zijn. Maar daarnaast kan je ook het werk van de andere fotografen zien en inspiratie van elkaar op doen zodat jou eigen artisticiteit zich verder ontwikkeld.

Er is maar ruimte voor 10 fotografen. Wil je mee doen stuur me dan even een mail met 2 van jou artistieke foto's zodat ik kan zien waar je toe in staat bent. 


Cursussen & Workshops 2018 

In het jaar 2018 heb ik weer nieuwe cursussen en workshop gepland voor jullie.

Tussen de voorjaarsvakantie en de meivakantie wordt de fotocursus voor beginners weer gegeven. In 6 bijeenkomsten wordt je wegwijs gemaakt in de natuurfotografie. Het gaat om drie theorieavonden die iedere keer gevolgd worden door een praktijkochtend. Heb je interesse kijk dan hier.


Iets nieuws dit jaar is een Mentorgroep Natuurfotografie. Hierin worden op vier avonden verspreid over het gehele jaar, aan de hand van opdrachten die je van te voren hebt gekregen, jullie foto's besproken. Hierdoor krijg je feedback op je eigen foto's en leer je van het werk van anderen door daar met elkaar een avondje over te praten. Na de bespreking behandel ik de volgende opdracht met een aantal tips hoe je zou kunnen uitvoeren. Hierbij behandel ik dan een nieuw aspect uitgebreid. Ik bied dit aan omdat uit de vele cursussen die ik tot nu toe heb gegeven vaak als commentaar kwam dat de deelnemers de fotobespreking als zeer waardevol hebben ervaren. 

Wil je meer weten over de Mentorgroep Natuurfotografie klik dan snel op deze link


Ook bij de workshops heb ik wat nieuws in 2018. Dat is het Arrangement Natuurlijk Avontuurlijk. Dit houdt in dat je in één keer inschrijft voor vier workshops tegelijk. Het zijn masterclasses en bieden dan ook iets meer. Ze duren 6 uur en zijn inclusief een maaltijd. Daarnaast krijg je een korting 25 euro op de totale kosten en meldt je je hiervoor aan voor 1 maart 2018, dan krijg je nog eens 10% VroegboekKorting op de totale prijs. Welke workshops tot het Arrangement Natuurlijk Avontuurlijk behoren lees je hier.

Het aanbod van fotoworkshops in 2018 bestaat uit 8 workshops. De ene helft voor de zomervakantie en de andere helft na de zomervakantie. Wil je weten wanneer ze precies zijn en wat er tijdens een workshop wordt gedaan, dat lees je op deze link. Voor alle workshops geldt een VroegboekKorting van 10% mits je je vóór 1 maart 2018 aangemeld hebt.


Vrijdag (namiddag)

13 april 2018

Lieflijke Hyacinten

€23,00

Zaterdag (hele dag)

21 april 2018

Sprookjes Daslook *)

€54,00

Incl. lunch

Zaterdag (lange ochtend)

26 mei 2018

Vlinders en Orchideeën in alle Vroegte *)

€49,00

Zaterdag (hele dag)

16 juni 2018

Struinen op de Haringvreter

€76,00

Incl. lunch

Vrijdag (ochtend)

14 september 2018

Duinen van Westenschouwen in High-key

€24,00

Vrijdag (ochtend)

5 oktober 2018

Paddenstoelen in de Hoofdrol

€24,00

Zaterdag (hele dag)

13 oktober 2018

Expeditie Haringvreter *)

€76,00

Incl. lunch

Zaterdag (middag/avond)

3 november 2018

Strand en Stad in het Donker *)

€74,00

*) deze fotoworkshops maken deel uit van het Arrangement Avontuurlijk Natuurlijk.


Geniet van het fotograferen,
Arjen Hartog.