FOTOTIPS Winter 2018

De herfst was dit jaar kort. Maar daarom niet minder spectaculair. Ik heb mooi herfstkleuren gezien en vast gelegd. Met twee andere fotografen ben ik 10 november naar het fotofestival Nature Talks geweest. Ik ben daar weer enorm geïnspireerd geraakt door verschillende sprekers. De twee die er voor mij uitsprongen waren Theo Bosboom over zijn boekpresentatie Shaped by the Sea. De tweede was Loulou Beavers met een presentatie over meervoudige belichting. Dat ze dit deed met bloementjes wist ik al, maar dat je het ook kan uitvoeren met landschapsfoto’s was voor mij nieuw. Ik ben het dus nu ook lekker zelf aan het uitproberen.


FotoTip: Lange of Korte Sluitertijden

Na het zomer- en herfstseizoen breekt de rust weer aan op de stranden. Er zijn nu niet veel mensen meer te vinden. De enige personen die je nu nog tegenkomt op de verlaten stranden zijn mensen die de hond uitlaten of landschapsfotografen. Omdat het nu zo rustig is op het strand is het weer ideaal om eens wat langer op het strand te blijven en te experimenteren met verschillende sluitertijden. Zowel kort, als lang.
In de winter kan het soms behoorlijk waaien en zullen de golven hoog opgestuwd kunnen worden. Het beste voor hoge golven op Walcheren is een noordoosten wind. Omdat de Noordzee in het noorden breed is en in het zuiden smal, zal door deze NO-wind het water in de trechter van de Noordzee enorm opgestuwd kunnen worden. Het allerbeste is dan om één of twee dagen na de storm te gaan fotograferen. En nog beter is het als het dan net springtij is geweest. Om dan de kracht van het water weer te geven gebruik je het beste een korte sluitertijd. Hierdoor worden de druppels boven op de omslaande golven mooi los afgebeeld. Je bevriest ze als het ware. Wanneer je dan ook nog een (korte) telelens gebruikt om een gedeelte van het weidse strand te laten komt het geheel nog beter tot zijn recht
Ook kan het in de winter vrij rustig weer zijn met bijna geen wind. Ook dan heb ik het liefste een polaire wind uit het noorden. Die wind is dan wel koud, maar het voordeel is dan wel dat het zeker rustig op het strand. En je hebt altijd een mooie strak blauwe lucht. Dit is dan weer een ideale dag om te werken met lange sluitertijden. Omdat er op die dagen nogal veel licht is, moet je wel met een grijsfilter om die lange sluitertijden te krijgen. Door de lange opnametijden krijg je dat alles wat beweegt vervaagd en alleen dat wat stil staat wordt scherp afgebeeld. Ik probeer dan mijn compositie zo te maken dat er een rij paalhoofden in beeld is. Die worden dan scherp afgebeeld en de golven in de zee vervagen en worden melkachtig wit weergegeven. Je krijgt een serene rustgevende opnamen. Deze opname maak het meest met een groothoeklens.

Cursussen en Workshops 2019

IVN-fotocursus voor Beginners

Ook in het nieuwe jaar geef ik weer verschillende cursussen en workshop. Er zijn dit vrij veel nieuwe workshops en een aantal bekende cursussen. Dus voor iedereen is er wel wat te vinden. Voor wat betreft de cursussen is de oude bekende Beginnerscursus Natuurfotografie die ik samen met Berry van der Haar weer verzorg voor IVN-Walcheren. Het is het bekende concept van drie theorieavonden op woensdag (13/3, 27/3 en 3/4) en drie praktijkochtenden op zaterdag (16/3, 30/3 en6/4). Deze worden dan om en om gegeven zodat het geleerde op de theorieavond gelijk daarna tijdens de praktijkochtend uitgeprobeerd kan worden. De kosten voor deze cursus zijn 90 euro (en 70 euro voor IVN-leden). Opgeven kan door mij een mail te sturen. Meer informatie is te vinden op de site van IVN-Walcheren.

Mentorgroep Natuurfotografie
Vorig jaar ben ik gestart mer een Mentorgroep Natuurfotografie en daar beleven de deelnemers veel plezier aan. Tevens worden hun foto’s steeds beter doordat we met elkaar de ieder zijn foto’s bespreken op zo’n avond. We geven elkaar positieve feedback zodat de maker er de volgende keer iets mee kan zodat zijn foto’s iedere keer iets beter worden. Na de bespreking van de foto’s introduceer ik het thema voor de komende periode. Op het einde van die introductie volgt dan de opdracht waar de deelnemers ongeveer drie maanden mee aan de slag gaan. Er zijn met de Mentorgroep vier bijeenkomsten (19.00-21.30 uur) verdeeld over het jaar. Er zijn al een viertal mensen die aangeven hebben om graag deel te nemen aan die mentorgroep. Wanneer er nog minimaal twee personen zijn die ook aan de Mentorgroep Natuurfotografie willen deelnemen dan wil een tweede groep opstarten. Voor deze groep zullen de bijeenkomsten zijn op woensdagavond (19.00-21.30 uur) op 6/3, 12/6, 4/9 en 11/12. Zo is het dus mooi verdeeld over het jaar en spelen de seizoenen een hoofdrol in de opdrachten. Wil je eerst eens kijken wat de “oude” groep presteert, kijk dan hier.

De kosten om aan de mentorgroep deel te nemen zijn 70 euro per jaar. Dus als je interesse hebt om aan de nieuwe Mentorgroep Natuurfotografie deel te nemen mail me dan.

Masterclasses

Helemaal nieuw dit zijn twee Masterclasses. De ene gaat over macrofotografie en de tweede over landschapsfotografie. Het concept is een theorieles die gevolgd wordt door een praktijkdag.

De Masterclass Macrofotografie is in voorjaar als de bloemen en de insecten weer volop aanwezig zijn. Tijdens de theorieles, die op woensdagavond 8 mei plaats vindt, wordt uitleg gegeven hoe je het beste bloemen en insecten (met de nadruk op vlinders) kan fotograferen. Voor de praktijkles heb ik een mooi plekje op Zuid-Beveland gevonden. Hier staan dan veel bloemen te bloeien die allerlei insecten aantrekken. Hier gaan we dan op zaterdag 11 mei van vroeg in de ochtend (6 uur) tot rond 12 uur fotograferen.

Daarnaast ga ik ook in het najaar een Masterclass Landschapsfotografie organiseren op hetzelfde concept als in het voorjaar. Dan is de theorieavond op woensdagavond 23 oktober na een stukje algemene uitleg over landschapsfotografie zal de nadruk liggen op filtergebruik en lange sluitertijden. De zaterdag daarna (26 oktober) gaan we dan een hele dag (7.00-18.00 uur) naar de Belgische Ardennen om daar snel stromende beekjes en een waterval te fotograferen. Door te carpoolen rijden we dan gezamenlijk heen en terug. De kosten voor een Masterclass is €89,=. Voor dat bedrag krijg je een theorieles met PowerPoint, koffie/thee tijdens de theorieles, begeleiding tijdens het praktijkgedeelte, iets lekker tijdens de praktijk, nabespreking van foto’s via mail en gezelligheid. De praktijkdagen zijn ook als losse workshop te boeken, maar als deelnemer aan de Masterclass heb je voorrang bij inschrijving. De reiskosten en maaltijd zijn voor eigen kosten. Wil je aan één of beide Masterclasses deelnemen laat me dat zo snel mogelijk weten via de mail, want VOL=VOL!
De Masterclass gaat door bij minimaal 4 deelnemers en er kunnen maximaal 8 mensen aan deelnemen.

Fotoworkshops

Ik organiseer dit jaar ook weer een achttal fotoworkshops van een halve tot een hele dag. Deze workshops zijn verspreid over het jaar. Een viertal voor de zomervakantie en een viertal na de zomervakantie. Het is maar één dezelfde als vorig jaar en dat Expeditie Haringvreter, dit jaar op zaterdag 29 juni. Daarnaast zijn het 7 nieuwe workshops. De eerste is een ochtend (22/3) die vooral in het teken staat van de ontluikende lente en dan op een creatieve manier. Voor de volgende in het voorjaar (19/4) moet je vroeg uit je bed omdat we dan bij zonsopkomst Pinksterbloemen en Opgerolde Varens gaan fotograferen (en hopelijk met vlinders). De vierde in het voorjaar is ook weer vroeg op 11 mei in Zuid-Beveland. Deze duurt iets langer dan de vorige en daarom krijg je dan ook nog iets lekkers bij de koffie halverwege de ochtend. Deze workshop kan je los boeken, maar maakt uit van de Masterclass Macrofotografie. Als je hem los boekt kom je op de wachtlijst te staan omdat de mensen die de Masterclass boeken voorrang hebben bij inschrijving.

In het najaar beginnen met een workshop naar de Kalmthoutse Heide op zaterdagochtend 31 augustus. Daar gaan we ons dan vooral bezig houden met bloeiende heide. Daarna gaan we weer door met bijna dezelfde kleur te fotograferen: Rood Zeeland. We gaan dan op vrijdagochtend (4/10) zeekraal fotograferen. Een week later (11/10) gaan we ons bezig houden met paddenstoelen. We gaan ons dan ook vooral bezig houden om de paddenstoelen vast te leggen door middel van meervoudige belichting. Tot slot is er dan op zaterdag 16 oktober een workshop in de Belgische Ardennen. We rijden dan zoveel mogelijk carpoolen om uit te komen bij een waterval en een snel stromende rivier. Je snapt het al, het gaat voornamelijk om fotograferen met lange sluitertijden.

Heb je interesse in één van deze workshops kijk dan voor meer informatie en prijzen hier.


Geniet van het fotograferen,

Arjen Hartog.