Fototips Winter 2019

De herfst ligt bijna achter ons. Het was een mooie tijd om paddenstoelen te fotograferen. Het was dit jaar lekker vochtig en een goede temperatuur voor die paddenstoelen. Dit in tegenstelling tot vorig jaar.

Maar nu is de winter op komst. Ik ben benieuwd of het gaat sneeuwen dit jaar in Zeeland. Stiekem hoop ik dat wel. Zodra de voorspellingen enigszins die kant op gaan, dan kijk ik weer veel op webcams in Hoge Venen omdat daar altijd het eerste sneeuw valt door zijn ligging.

Ik heb echter in september alvast wat sneeuw gezien omdat ik toen in Spitsbergen was. Je leest er over hieronder. Verder lees je vooral over het programma van cursussen en workshops van 2020.

Mijn Fotoreis Spitsbergen

Begin september ben ik tien dagen in Spitsbergen geweest om te fotograferen. Spitsbergen is een min of meer autonoom land dat wel valt onder Noorse wetgeving. Eigenlijk heet nu alleen het grootste eiland, waar ik geweest ben, Spitbergen. De gehele archipel heet Svalbard en dat bestaat uit drie grote eilanden en een tachtigtal kleinere eilanden. Het ligt op zo’n 1000 km van de Noordpool en is het meest noordelijk permanent bewoonde land. Er wonen in een gebied dat zo groot is als Nederland en België samen maar 3500 mensen.

Na aankomst in de hoofdstad Longyearbyen (hoofdstad) ben ik op zoek gegaan naar het zeilschip de Antiqua. Met deze boot heb ik tien dagen gevaren langs de kust van Spitsbergen. Het was een driemaster en had gelukkig ook een motor. In het totaal gingen er 32 gasten mee en bestond de totale bemanning uit elf personen.

20190917-SpitsbergenA8730jpg

Elke dag waren er twee excursies. We werden dan meestal met Zodiacs aan land gebracht. Het was een fotografiereis en werd de groep in tweeën gesplitst. De ene groep ging veel fotograferen en weinig wandelen. En de andere groep ging minder fotograferen en veel wandelen. Ik zat altijd in de eerste groep.

Ik had verwacht dat het een ruig kaal landschap zou zijn. Deels was dat ook zo. Het was er zeker ruig, maar kaal niet. Meestal lag er wel aarde op de grond waarop kleine begroeiing aanwezig was. Er zijn echter geen bomen en struiken op Spitsbergen. Het is een echte toendra met kleine plantjes en veel (korst)mossen. Hierop vind je dan ook rendieren. Die zijn we dan ook verschillende keren tegen. Ook hebben we poolvossen en ijsberen gezien. Daarnaast zijn er natuurlijke verschillende vogels die vooral boven het water aanwezig zijn. Allerlei soorten meeuw-achtige en dan echt van die stoere vogels die door weer en wind gewoon rustig door vliegen alsof er niks aan de hand is. In het water heb ik nog dolfijnen en dwergvinvis gezien.

20190911-SpitsbergenB9920jpg

Het landschap vond ik echt indrukwekkend. Misschien kwam dat omdat er meer dan 6000 gletsjers zijn. We hebben langs een aantal van die gletsjers gevaren. Dat is dan een ijsmassa van een kilometer lang en dertig meter hoog. Die gletsjers zijn constant in beweging en kraken, pieken en knallen voortdurend. Af en toe valt er dan een enorm stuk ijs af.

Al met al heb ik die tien dagen enorm genoten. Ik wilde heel graag eens een ijsbeer in het wild en dat is zes keer gelukt. Wat ik niet had verwacht was dat ik zo onder de indruk zou zijn van gletsjers. Voor meer foto’s kijk hier.   

Cursussen 2020 

IVN-fotocursus voor Beginners

Ook dit jaar verzorg ik samen met Berry van der Haar weer de fotocursus “Beleef de Natuur met je Fototoestel” voor IVN-Walcheren. Het is het bekende concept van drie theorieavonden op woensdag (11/3, 25/3 en 1/4) en drie praktijkochtenden op zaterdag (14/3, 28/3 en 4/4). Deze worden dan om en om gegeven zodat het geleerde op de theorieavond gelijk daarna tijdens de praktijkochtend uitgeprobeerd kan worden. De kosten voor deze cursus zijn 90 euro (en 70 euro voor IVN-leden). Opgeven kan door mij een mail te sturen. Meer informatie is te vinden op de site van IVN-Walcheren.


Mentorgroep Natuurfotografie

Wanneer er in 2020 ook weer voldoende belangstelling is, zal ik weer een mentorgroep begeleiden. Tijdens vier bijeenkomsten, verspreid over het jaar, zullen we elkaars foto’s bespreken. De foto’s worden gemaakt aan de hand van een opdracht die je van mij krijgt. Deze opdrachten zijn seizoensgebonden. Ik geef eerst een korte uitleg over de opdracht en zal je dan tips geven hoe je hiermee aan het werk kunt gaan. Het doel is uiteindelijk je eigen stijl te ontwikkelen en je uitgedaagd te voelen om op pad te gaan en te fotograferen.

Alle foto’s van de deelnemers worden gebundeld in een Magazine zodat je ze nog eens rustig kunt bekijken en lezen hoe de fotograaf deze opname heeft gemaakt. Wil je de foto nog eens groot op je beeldscherm bekijken, dat kan ook op de website die speciaal voor deze mentorgroep gemaakt is.

Er zijn met de Mentorgroep vier bijeenkomsten (19.30-21.30 uur) verdeeld over het jaar op 19/2, 27/5, 2/9 en 2/12. Wil je eerst eens kijken wat de “oude” groep presteert, kijk dan hier.

De kosten om aan de mentorgroep deel te nemen zijn 75 euro per jaar. Als je interesse hebt om aan de Mentorgroep Natuurfotografie deel te nemen mail me dan.  

Fotoworkshops 2020

IMG_20180407_105243-kleinjpg

In komend jaar zal ik een zevental fotoworkshops organiseren en een geheel weekend. Voor de zomervakantie zijn er drie workshops en fotoweekend. En na de zomervakantie zijn de overige vier workshops. Alle workshops zijn nieuw dit jaar!

De workshops in 2020 blijven niet meer beperkt tot Zeeland alleen. Zo beginnen we dit jaar in België, een hele dag in het Hallerbos (17 april) om de boshyacinten te fotograferen. Daarna zijn de Harlekeijnen (Orchideeën) op Schouwen-Duivenland (ochtend 9 mei) aan de beurt. Dan staat het fotoweekend voor deur (5 t/m 7 juni) in de Viroinvallei. Hier gaan we ons bezig houden met macro- en landschapsfotografie. En tot slot gaan we een ochtend op stap in de Braakman (27 juni).

Na de zomervakantie beginnen we op 12 september in het Zwin in Zeeuws-Vlaanderen. Dit zal een middag en avond zijn en gaan we eten in een strandtent. Gevolgd door een aparte workshop op 9 oktober genaamd Macrolandschappen. De naam zegt het al we gaan een ochtend met onze macrolens landschappen creëren. Dan reizen we op 31 oktober af naar het Speulderbos om aldaar de Dansende Bomen te fotograferen. Als laatste gaan we een dagje (7 november) Paddo-paintingen.

Wil je meer informatie over de workshops kijk dan hier

 

Geniet van het fotograferen,
Arjen Hartog.