FOTOTIPS Zomer 2017

De meivakantie dit jaar was nog niet echt om in de sfeer te komen voor de zomer. Ik zelf heb de tweede week nog gekampeerd met de caravan. Gelukkig had deze een kachel want dat was vooral 's avonds wel nodig. Echter de tweede helft van Mei heeft ook al een flink aantal dagen met hoge tempraturen laten zien. Dan af en toe een buitje om weer af te koelen. De weermannen en -vrouwen noem dat groeizaam weer. En inderdaad het gras groeit hard, de bloemen bloeien mooi en de insecten zijn er volop. Daarom gaat de fototip voor deze zomer over het fotograferen van vlinders. Verder een korte terugblik op de IVN-fotocursus en natuurlijk een vooruitblik naar de cursus en workshops in dit najaar. Na twee jaar weer de gevorderde cursus en nieuwe workshops in het najaar. Boeken hiervoor kan nu en dan krijg je nog korting ook!

Fototip Zomer: Vlinders

Je ziet al volop vliegen, de vershillende soorten vlinders. Ik heb deze maand al de Dagpuwoog, Citroenvlinder, Gehakkelde Aurelia, Koolwitjes, Oranjetipjes, Kleine Vos en Atalanta gezien. Maar hoe krijg je die fragiele beestjes mooi op de foto?

Iedere vlinder begint als een eitje waaruit een rupsje kruipt. Dat verpopt zich na verloop van tijd, en uit deze pop verschijnt een vlinder, die weer eitjes legt zodat de cyclus zich herhaalt. Bij sommige soorten duurt een cyclus precies een jaar, andere hebben er meerdere jaren voor nodig, of kennen juist meerdere generaties in een jaar. De eerste vlinders die we in het voorjaar zien komen niet uit een ei of hebben zich verpopt, maar hebben als vlinder overwintert.

Voor je ze kan gaan fotograferen moet je weten waar je ze kan vinden. Wanneer je een keer overdag aan het wandelen bent (zonder camera) en je komt bij een veld met veel wilde bloemen dan kom je daar zeker vlinders tegen. Als je een specifieke vlinder wilt fotograferen moet je de waardplant (dat is de plant waar de eitjes op afgezet worden) van die vlinder kennen en zoeken naar die plant. Kom dan op die plek terug een uur (of twee) voor de zon onder gaat. Doordat de warmte van de zon minder wordt gaan vlinders (die koudbloedig zijn) minder veel vliegen en zoeken een plekje voor de nacht. Dit is het eerste moment om ze vast te leggen. Nu je weet waar op dat immense veld de vlinders de nacht door brengen kan je een keer 's ochtends vroeg terug komen. Dan is het nog te fris voor de vlinders om te vliegen en als je geluk hebt zit er ochtenddauw op de vlinders.
Dan nog het technische deel. Wanneer je alleen de vlinder wilt fotograferen kan je het beste gebruik maken van een lichte telelens (200 mm). Hierdoor kan je van een 'veilige' afstand de vlinder mooi in beeld krijgen. Wanneer je wat serieuzer te werk wilt gaan zou je kunnen overwegen om een macrolens (of tussenringen) aan te schaffen. De beide manieren zorgen er voor dat je een kleine scherpte-diepte krijgt in je beeld. Het voordeel hiervan is dat de achtergrond vervaagd en daardoor rustig oogt. Het nadeel is dat niet de gehele vlinder scherp in beeld is. Om wel de gehele vlinder scherp in beeld te krijgen moet je hem van de zijkant fotograferen. Hierdoor vallen zijn lijf, kop en vleugels in hetzelfde vlak. Wanneer je de vlinder van vooraf fotografeert stel dan scherp op de ogen en gebruik niet je grootste diafragma zodat je iets meer scherpte-diepte krijgt. 

Terugblik IVN-fotocursus 

Ook in het voorjaar van 2017 hebben Berry en ik weer een Fotoworkshop voor Beginners voor het IVN Walcheren georganiseerd. Het waren tussen de voorjaarsvakantie en de meivakantie weer zes heerlijke bijeenkomsten. We hebben daarin eerst bekeken wat we onder natuurfotografie verstaan. Daarna hebben we de techniek onder de loep genomen. En tot slot hebben we gekeken hoe we met behlup van de compositieregels van een foto een mooi plaatje kunnen maken. Ik moet zeggen dat het goed gelukt is bij alle deelnemers. We sluiten de cursus zoals altijd af met een expositie. Dit keer de maand juni in het Theehuis van Sint-Anthonijshoek te Koudekerke. Dus als je in de buurt bent je hebt zin om te gaan kijken doe dat zeker!

Vervolgcursus Natuurfotografie 

In het najaar (september en oktober) van 2017 geef ik weer de Vervolgcursus

Natuurfotografie. In deze cursus behandelen we drie thema's van Natuurfotografie: Landschappen, Macro en Wildlife. Er wordt gedurende de bijeenkomsten een verdiepingsslag gemaakt. Ik ga er dan ook vanuit dat de cursisten weten hoe hun diafragma, sluitertijd en iso werken. In deze cursus gaat het meer over filter gebruik, schuilhut, extreme compositie, meervoudige belichting en nog veel meer. Kortom hoe maak je van een foto een schitterende plaat. Denk je dat het wat voor jou is kijk dan voor informatie op deze link.

Er kunnen maximaal maar 6 personen aan deze cursus deelnemen en VOL = VOL!

Workshops 

Naast de vervolgcursus staan er dit najaar ook weer een aantal workshop te gebeuren. Het was weer even puzzelen met de data en de onderwerpen. Maar ik ben wel blij met diverse aanbod. Zo is er keuze voor iedereen.


We starten dit najaar eigenlijk aan het einde van de zomer met de workshop Koddige Boomkikkers. Hierbij gaan we op zoek naar Boomkikkers in Zeeuws-Vlaanderen en deze proberen zo mooi mogelijk op de foto te zetten. Vervolgens neem ik jullie mee naar de Haringvreter omdat daar zoveel Dmaherten zitten en het dan bronstijd is. Eind oktober gaan we dan paddenstoelen op de creatieve manier vastleggen. En tenslotte is er nog een fotoworkshop met Lange Sluitertijden. Kortom voor iedereen wat wils. Door op tijd aan te melden ben je zeker van een plaatsje en kom je in aanmerking voor 10% korting.

Hieronder de planning voor de laatste Workshops Najaar 2017.

Voor meer informatie klik op deze link.


Datum

Naam workshop

Tijd

Prijs

25/08/2017

Koddige Boomkikkers

Middag

22,00

14/10/2017

Herfst op de Haringvreter

Hele dag

70,00

27/10/2017

Creatieve Paddenstoelen

Ochtend

15,00

10/11/2017

Strandlandschappen met Lange Sluitertijden

Middag/Avond

15,00