FOTOTIPS Zomer 2018

Afgelopen weken was het rennen van de ene plek naar de andere. Er is in april en mei zoveel te doen voor natuurfotografen. De eerste vlinders zijn weer te zien en heel veel verschillende bloemen bloeien na elkaar. De Wilde Hyacinten, Pinksterbloemen, Daslook, Orchideeën en nog veel meer. Je kunt je in deze maanden heerlijk uitleven. Ik ben begin mei naar Helgoland geweest om daar de Jan-van-Genten en Zeehonden te fotografen. Het waren lange dagen, van 's ochtend 5 tot 's avonds 11, maar zeer de moeite waard. In deze fototips vertel ik jullie wat over zomerse landschappen. Daarnaast kijken we terug op IVN-fotocursus, een vooruitblik op de vervolgcursus natuurfotografie en natuurlijk de workshops voor de komende maanden.

Fototip Zomer: Zomerse Landschappen  

In de zomer zijn natuurlijk de zonsopkomsten en -ondergangen schitterend. Ik zelf geef de voorkeur aan de zonsopkomsten. Daar heb ik twee redenen voor. De eerste is dat het 's ochtends nog lekker stil is en daar geniet ik dan enorm van. De tweede reden is dat het 's ochtends over het algemeen veel helderder is. Op het einde van een dag is er veel smog in de lucht en dat geeft een minder helder beeld. Daar tegenover staat dat de lucht dan wel vaak roder is gekleurd. Een nadeel van het fotograferen van de zonsopkomst is dat het 's zomer wel erg vroeg is. Om te weten te komen hoe laat dat is zijn er handige App's. Ik gebruik zelf meestal Sun Surveyor en TPE. De eerste is een gratis App en hiermee kun je handig zien hoe laat en waar de zon opkomt op welkeurig tijdstip van het jaar. Je ziet dan in een soort 3D-boog hoe de zon op die dag zich beweegt. De andere App kost een paar euro (maar gratis op de desktop-pc), maar hier kan je op ieder tijdstip bekijken waar de zon staat over de gehele wereld. Dat is dan ook handig als voorbereiding als je op vakantie gaat. 

Tot zover de voorbereiding. Als je dan eenmaal op de plaats van bestemming bent aangekomen moet je wel zorgen dat je er op tijd bent. Iedereen heeft wel eens van "gouden uurtje" gehoord. Dat is een half uur voor zonsopkomst of -ondergang tot een half uur er na. Dus zodra de zon onder gaat moet je niet gelijk weg gaan. En als je voor de zonsopkomst gaat moet je dus zorgen dat je bent voordat de zon opkomt. Dit zijn de momenten dat het licht eigenlijk op zijn mooist is. Zelfs als de zon nog niet op is, of al onder is, is de lucht toch vaak erg licht. Er is dan een groot contrast met het land. Of als je in Zeeland bent, het strand met de zee. Het is dan aan te bevelen om een grijsverloop filter te gebruiken. Dit is een filter die aan de ene kant donker is en aan de andere gewoon doorzichtig is. Als je de donkere kant dan boven in beeld plaatst zorgt dit er voor dat het contrast (verschil tussen licht en donker) afneemt. Dit komt dan de foto weer ten goede. Er zijn van die dagen dat de lucht mooi rood en paars kleurt. Als je deze kleur wilt versterken moet je, naast je grijsverloop filter, eens een sepiagekleurd-verloop filter gebruiken.

Met deze tips hoop ik dat iedereen mooie zonsopkomsten en/of zonsondergangen gaat fotograferen deze zomer. 


Terugblik IVN-fotocursus  

Ook dit voorjaar hebben Berry en ik weer een IVN-Fotoworkshop voor Beginners voor een tiental enthousiaste deelnemers georganiseerd. Net als voorgaande keren waren het weer drie theorieavonden en drie praktijkochtenden. Op de ochtenden werd er door iedereen weer het geleerde fanatiek in de praktijk gebracht. Voor mij was het gewoon genieten om die mensen allemaal aan het werk te zien.

Als afsluiting is er weer expositie. De deelnemers hebben hun mooiste foto's, met als thema 'Het Zeeuwse Voorjaar', ingeleverd bij mij. De foto's zijn professioneel afgedrukt, opgeplakt en ingelijst. Op dit moment worden ze geëxposeerd bij Kaasboerderij Schellach. In het voorjaar van 2019 zullen ze in de expositieruimte bij Oranjezon hangen. Dus als je het werk eens wilt bekijken, weet je waar je nar toe moet.


Vervolgcursus Natuurfotografie 

In het najaar (september en oktober) van 2018 geef ik weer de Vervolgcursus Natuurfotografie. In deze cursus behandelen we drie thema's van Natuurfotografie: Landschappen, Macro en Wildlife. Er wordt gedurende de bijeenkomsten een verdiepingsslag gemaakt. Ik ga er dan ook vanuit dat de cursisten weten hoe hun diafragma, sluitertijd en iso werken. In deze cursus gaat het meer over filter gebruik, schuilhut, extreme compositie, meervoudige belichting en nog veel meer. Kortom hoe maak je van een foto een schitterende plaat. De data voor de theorieavonden zijn 5/9, 19/9 en 3/10 en de praktijkochtenden zijn op 8/9, 22/9 en 6/10. Denk je dat het wat voor jou is kijk dan voor informatie hier

personen aan deze cursus deelnemen en VOL = VOL! Workshops

Dit jaar staan er ook nog een aantal fotoworkshops gepland. Op het moment van schrijven is zijn er voor de meeste workshops nog een enkele plekjes vrij. Alleen de workshop Expeditie Haringvreter(13 oktober) is al helemaal vol. Hieronder staat een tabel met workshops die ik dit jaar nog geef. De workshops "Struinen op de Haringvreter" en "Strand en Stad in het Donker" zijn inclusief een maaltijd. Dit omdat ze een dag duren (ongeveer 6 uur).

Mocht interesse hebben om

mee te gaan op één van deze workshops meldt je dan aan door een mail

(a.m.hartog@gmail.com) te sturen. Wil je eerst meer informatie over een

bepaalde workshop kijk dan

hier en klik door op de workshop van je keuze.

Datum

Naam workshop

Tijd

Prijs

16 juni

Struinen op de Haringvreter

Hele dag

€ 76,-

14 sept.

Duinen van Westenschouwen in High-key

Ochtend

€ 24,-

5 okt.

Paddenstoelen in de Hoofdrol

Ochtend

€ 24,-

3 nov.

Strand en Stad in het Donker

Middag en avond

€ 74,-


Privacy Statement

Arjen Hartog Fotografie respecteert de privacy van haar klanten en verwerkt persoonsgegevens in overeenstemming met de toepasselijke wetgeving ten aanzien van persoonsgegevens.

De door Arjen Hartog Fotografie verzamelde persoonsgegevens, die de door u actief verstrekt zijn, zoals uw naam, adres en/of e-mailadres, telefoonnummer en financiële gegevens noodzakelijk voor het doen van betalingen en informatie over de workshops/cursussen of producten die u hebt aangeschaft.

Gegevens worden alleen geregistreerd nadat u zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief, heeft ingeschreven voor een workshops/cursus, een product of dienst heeft aangeschaft of ná uw schriftelijke toestemming.

Arjen Hartog Fotografie zal uw persoonsgegevens

verwerken voor de volgende doeleinden:

• om u via de nieuwsbrief workshops/cursussen of producten aan te bieden;

• om uw betalingen voor de gekochte producten te verwerken;

Uw gegevens zullen nooit met anderen bedrijven en/of personen gedeeld worden.

Uw gegevens zijn veilig. Mocht u – om welke reden dan ook – uw gegevens willen

aanpassen of u willen afmelden dan kan dat natuurlijk. U kunt altijd een email (a.m.hartog@gmail.com)

naar mij sturen. Uw gegevens worden dan aangepast of verwijderd.


Geniet van het fotograferen,
Arjen Hartog.