Fototips Zomer 2019

Het was en is nog steeds een schitterende lente. Ik heb al veel mooie bloemen en insecten gezien. Op de Schotsman zijn intussen de eerste generatie Icarusblauwtjes volop vertegenwoordigd. Om al die bloemen en insecten mooi vast te leggen gaat de fototip dit keer over Bokeh.
Daarnaast is er in deze nieuwsbrief een korte terugblik op de IVN-fotocursus en de eerste Masterclass die ik gegeven heb. Tot slot krijg je nog een beeld van de fotoworkshops die er nog moeten plaats vinden. Wellicht zit er nog iets voor je bij. 

Fototip Zomer: Bokeh 

Ik denk dat ik tot dit onderwerp ben gekomen door de laatste twee workshops die ik gegeven heb. Bij beide stonden bloemen op het programma en heb ik de deelnemers getracht om een mooie (rustgevende) achtergrond bij te brengen.

Bokeh is afkomstig van het Japanse woord ‘boke’ en de betekenis is zoiets als “wazig”. Het zegt iets over de onscherpte van je foto. Ik vind zelf, de onscherpte van de achtergrond van je foto. Deze achtergrond is in de macrofotografie erg belangrijk. Misschien wel belangrijker dan het hoofdonderwerp in je foto. Om alle aandacht op je hoofdonderwerp te vestigen moet je achtergrond niet afleiden en dus rustig zijn. Dit creëer je door die achtergrond onscherp en meestal egaal van kleur te maken.

20150503Flora0034jpg

Vaak wordt er over bokeh gesproken wanneer er op de achtergrond lichte rondjes te zien zijn. Die rondjes worden gevormd door je diafragma. Dit diafragma bestaat uit lamellen die de opening, waardoor licht de camera binnenkomt en op de sensor valt, meer of minder open kan zetten. Hoe meer lamellen, hoe ronder de cirkels worden. Ook door de grootte van diafragma wordt bepaald of de vorm van het bokeh meer of minder rond is. Hoe groter het diafragma (klein getal) hoe ronder de lichtgevend cirkels van je bokeh worden. Maar ook het brandpunt van de lens speelt een rol in de onscherpte. Zo zal een lens met een groot brandpunt meer onscherpte geven dan een lens met een klein brandpunt. Daarnaast is het belangrijk dat de werkelijke lichte cirkels ver van je onderwerp verwijderd zijn. Dus je moet met de volgend zaken rekening houden: 

  • Gebruik zo’n groot mogelijk diafragma (klein getal),
  • Zorg dat je onderwerp (bloem oid.) zo dicht mogelijk bij de lens is,
  • Houd veel afstand tussen onderwerp en achtergrond en
  • Gebruik een lange brandpuntsafstand.

Maar dan moet je ook nog de onderwerpen vinden om dit mooi op de foto te zetten. Zo kan je bijvoorbeeld bloemen (of paddenstoelen) in het bos fotograferen. Zorg er dan voor dat het zonlicht door de bladeren van de bomen schijnt. In de ochtend is makkelijker omdat dan de zon niet zo hoog aan de hemel staat en je bijna horizontaal kan fotograferen. Als je dit midden op de dag wilt doen moet je de camera zo schuin omhoog houden dat je bijna een kuiltje moet graven om je camera in te leggen. Tevens heb je in de ochtend natuurlijk veel zachter licht.

Een ander manier is om er voor te zorgen dat er achter het onderwerp water bevindt in de vorm van een slootje of een plas. De zon kan hierin reflecteren. Hierdoor kan je van boven naar beneden fotograferen en krijg je niet zo’n kramp in je nek. Om meerdere lichtgevend cirkels te krijgen moeten er golfjes in het water zijn. Wanneer het windstil weer is, kan je die golfjes maken door een bijvoorbeeld een tak in het water gooien. 

Terugblik IVN-fotocursus 

Ook dit jaar weer heb ik, samen met Berry, de beginners fotocursus van het IVN Walcheren gegeven. Tussen de voorjaars- en de meivakantie is hebben we de zes bijeenkomsten met een tiental deelnemers gehad. Net als voorgaande jaren wordt de cursus afgesloten met een expositie van foto’s van de deelnemers. Op dit moment zijn de foto’s te bezichtigen zijn bij Kaasboerderij Schellach. Dus als je even tijd hebt, ga er eens kijken om te zien wat ze dit jaar gemaakt hebben.

Masterclass Macrofotografie 

Dit jaar geef ik voor het eerst een tweetal Masterclasses. Begin mei heb ik de eerste gegeven over Macrofotografie. Een Masterclass bestaat uit een theorieavond en een praktijkdeel die vlak achter elkaar gegeven worden. Het doel is dan om dieper op een bepaald onderwerp in te gaan. Tijdens het theoriegedeelte heb ik uitleg gegeven over de technische kanten van de macrofotografie. En daarnaast veel vertelt over hoe ik te werk ga. De deelnemers hebben dus veel tips gekregen. Een paar dagen laten zijn we het geleerde in de praktijk gaan brengen. We hebben zo’n 6 uur gefotografeerd aan de hand verschillende opdrachten, verdeeld over drie blokken. Wil je meer hierover weten, dan kan je mijn fotoblog lezen. 
20180526-Fauna1658jpg
In het najaar geef ik weer een Masterclass, maar dan over landschapsfotografie. De nadruk zal dan liggen op het gebruik van filters. Voor het praktijkgedeelte gaan we naar de Belgische Ardennen. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Dus als je zin hebt om hieraan mee te doen stuur me dan snel een bericht

Workshops Na de Zomervakantie 

Tot nu toe heb ik alweer een drietal workshops gegeven dit jaar. Na de zomervakantie staan er nog vier fotoworkshops op de rol. Voor al deze zijn er nog een paar plekjes vrij. Ook hierbij geldt, als je mee wilt een mail sturen. En VOL=VOL.

Meer informatie over de workshops is hier te vinden. 

Datum

Naam workshop

Tijd

Prijs

31-08-2019

Heide in bloei

Ochtend

€ 35,=

4-10-2019

Zeeland in Rood

Ochtend

€ 27,50

11-10-2019

Experimentele Paddenstoelen

Ochtend

€ 27,50

26-10-2019

Herfst in de Belgische Ardennen

Hele dag

€ 69,=

IMG_20190511_063839jpg
Geniet van het fotograferen in de natuur,
Arjen Hartog.