Fototips Zomer 2020

Door de coronacrisis is het wel een heel bijzonder jaar geworden, dit jaar!

Ik zelf heb nog wel gefotografeerd, maar veel minder dan andere jaren. Het ontbrak mij een beetje aan inspiratie. Ik wel nog wel op pad geweest, maar ben steeds in de buurt gebleven. Naar het buitenland kon in ieder geval zeker niet. Daardoor ging de workshop naar het Hallerbos ook niet door. Maar vanwege het feit dat je niet met mensen samen mocht zijn ging de workshop Harlekeijnen ook niet door. Erg jammer want dit was samen met een gids in een gebied waar je normaal gesproken niet in mag komen. Deze twee bewaren we dan maar voor volgend jaar.

In deze nieuwsbrief een fototip van mijn “uitstapjes” in coronatijd. Ook heb ik nog een nieuwtje over een cursus. En tenslotte de workshops voor de rest van het jaar, als alles goed blijft gaan.

Wat voor zomer gaat het dit jaar worden?

Als natuurfotograaf kan je gelukkig in deze coronatijden in Nederland nog wel alleen op pad om in de natuur te gaan fotograferen. De laatste weken werd het helaas steeds drukker, want iedereen zoekt de rustige plekje op. En dan kom je nogal gauw uit in de natuur. Het was voor mij dus weer zaak, om zo weinig mogelijk mensen tegen te komen, zo vroeg mogelijk op pad te gaan. Gelukkig heb je dan ook mooi licht.

De plaatsen die ik bezocht heb zijn onder andere Landgoed Ter Hooge. Eind april en begin mei staat de Daslook er dan schitterend bij. Als je dan een beetje op tijd in de ochtend bent heb je mooi warm strijklicht. Dan is het op gaan naar een bloem die met kop en schouders net boven de rest uit steekt. Dat is dan het ideale object om de aandacht op te vestigen in je foto. De andere Daslookplanten fungeren als mooie witte opvulling in je beeld. Hier is eigenlijk niets in veranderd door de corona.

Afgelopen week heb ik mijn kano weer eens opgeblazen en ben naar de Haringvreter gegaan. Afgelopen winter zijn er zo’n 200 Damherten afgeschoten om de populatiegrootte weer wat terug te brengen. Ik heb daar meestal een vast rondje om te lopen, vooral door het bos. Vaak stond ik dan oog in oog met een Damhert. Dit jaar heb ik er wel geteld 1 in het bos aangetroffen. De andere overgebleven Damherten waren er nog wel, maar verbleven allemaal op beide uiteinden van het eiland. Het was die dag wel lekker weer en op de uiteinden is op dat moment lekker gras om te eten voor ze. Maar het kan ook zijn dat ze erg schuw voor mensen zijn geworden na deze winter. Op de Haringvreter zal het wel anders zijn deze zomer. Maar corona heeft hier weinig mee te maken.

De derde plek waar ik laatst naar toe gegaan zou zijn, om een fotoworkshop te gaan geven, was de noordkant van Schouwen. Hier bloeien in een niet-toegankelijk terrein vele Harlekijnen. Dit zijn vroegbloeiende orchideeën. Voor de workshop mocht ik wel in het terrein onder begeleiding van natuurgids van Staatsbosbeheer. Helaas door de coronamaatregelen werd de workshop afgelast. Maar op Facebook heb ik van andere fotografen wel enkele foto’s van deze Harlekijnen gezien. Dus ik heb ze niet kunnen zien door de corona, maar ze bloeide wel ondanks de corona.

Zo zie je maar dat de natuur zich niet te veel aan trekt van het Covid19-virus. Het is vooral een bedreiging voor de mens.

IVN-Fotocursus

Berry van der Haar en ik geven al een aantal jaren een fotocursus voor beginners. Dit jaar worden de theorielessen noodgedwongen in een andere locatie gegeven. En als overmaat van ramp sloeg de coronacrisis ook hier toe. Maar zoals het er nu naar uitziet kunnen we 10 juni weer verder gaan waar we gestopt waren. Zoals het er nu naar uit ziet kunnen we de cursus toch nog afmaken voor de zomervakantie. Dan kan iedere deelnemer in die vakantie toch lekker met de opgedane kennis aan de slag gaan met zijn of haar fototoestel. Ik heb er nu al zin in om weer met de fotocursus bezig te gaan zijn.

Online Fotocursus

In deze coronatijd heb ik eigenlijk heel veel bij geleerd op het gebied van onderwijs geven op afstand. Dat heeft mij er ook toe gebracht om een Online Basiscursus Natuurfotografie te gaan ontwikkelen. Ik heb deze cursus bedacht, ontwikkeld en de video’s met uitleg opgenomen. Je kunt hem hier vinden.  

Ik heb hier zo de smaak van te pakken gekregen dat ik ook nog een vervolgcursus over macrofotografie ga ontwikkelen. Als dat allemaal goed gaat zal ik er waarschijnlijk daarna nog één maken over landschapsfotografie.

Het fijne van een online cursus is dat je die in je eigen tempo kan door lopen. Er wordt veel uitleg gegeven in video’s en die kan je op pauze zetten, terug spoelen en nogmaals bekijken. Daarnaast kan je de cursus doen op het tijdstip dat het jou het beste uitkomt. Bij al mijn cursussen zit er een “forum” en via dit middel kan je over een bepaalde les vragen stellen en hierop zal ik dan antwoord geven. Het kan ook zijn dat je kennis opdoet door de vragen van anderen te lezen.

Kortom een heerlijke manier van cursus volgen en geven. 
Wil je hem volgen of wil je meer informatie over de Online Fotocursus kan je altijd even contact met mij opnemen. 

Fotoworkshops 2020

Zoals het er nu naar uitziet gaan de fotoworkshops na 1 juni weer door. Volgens de RIVM-richtlijnen mag dat dan weer. We zullen samen er wel voor moeten waken dat we onderling voldoende afstand houden. Hieronder een lijst van de workshops voor de rest van 2020. Je kan natuurlijk ook hier kijken. 

er is één workshop die al helemaal volgeboekt is, maar er zijn bij de andere workshops nog enkele plekjes beschikbaar.

 

Datum

Naam workshop

Tijd

Prijs

Zaterdag

27 juni

Orchideeën in de Braakman

Ochtend

€ 35,=

Zaterdag

12 sept.

Struinen door het Zwin

(incl. maaltijd)

Middag & avond

€ 71,50

VOL

Vrijdag

9 oktober

Macrolandschappen

Ochtend

€ 29,50

Zaterdag

31 oktober

Herfst in het bos met de Dansende Bomen (incl. maaltijd)

Hele dag

€ 71,50

Zaterdag

7 novemb.

Paddo-painting

(incl. maaltijd)

Hele dag

€ 49,50

 

Geniet van het fotograferen,
Arjen Hartog.