FOTOWORKSHOPS NAJAAR

5. DUINEN VAN WESTENSCHOUWEN IN HIGH-KEY

In de duinen van Westenschouwen is altijd wat te beleven. Het zand, helm en andere planten. Het golvende landschap met de bomen en varens daaronder zorgen er voor dat je mooi beelden kunt vanuit kikkerperspectief. En dit is ideale gelegenheid om je opnamen flink over te belichten, met andere woorden tijd voor High-key opnamen.

We verzamelen op een parkeerplaats aan het begin van duinen en het bos in Westenschouwen. Onder het genot van een bakje koffie of thee maken we kennis met elkaar en leg ik de eerste beginselen van High-key uit. 

Vervolgens lopen het bos en duinen in naar mooie plekken waar we lekker aan de slag gaan aan de hand van de opdrachten die ik jullie verstrek. We maken hierbij gebruik van het natuurlijke licht, om mooie, extreem lichte opnamen te maken van de onderwerpen die we ter plekke tegen komen.

De opdrachten zijn zodanig dat je ook leert om in High-key te werken aan compositie en perspectief. Een belangrijk onderdeel hierbij is de achtergrond. Deze is misschien nog wel belangrijker dan het hoofdonderwerp. Zo ga je rond het middaguur terug naar huis met nieuwe foto-ideeën en mooie foto's.


Wilt u zich aanmelden voor deze workshop mail dan naar Arjen Hartog (a.m.hartog@gmail.com); o.v.v. naam, adres, woonplaats, telefoonnummer en “workshop Westenschouwen”. 

Datum: 14 september 2018
Duur: 9.00 - 12.30 uur
Minimaal aantal deelnemers: 4
Maximaal aantal deelnemers: 8 - 10
Kosten: 24,00 euro


6. PADDENSTOELEN IN DE HOOFDROL

Het najaar is de tijd voor paddenstoelen. En in deze fotoworkshop gaan we die dan op de creatieve manier proberen vast te leggen. Niet zo maar een foto van een paddenstoel, maar een mooie plaat voor aan de muur!

We verzamelen op een parkeerplaats bij een bos en maken kennis met elkaar onder het genot van een bakje koffie of thee. Welk bos (Schotsman of Mantelinge) het wordt is afhankelijk van de tijd van het jaar. Daarna gaan dan op zoek naar paddenstoelen. In het bos komen vele verschillende soorten voor, maar het gaat er vanochtend om ze eens op een andere manier te fotograferen.

We gaan dan ook gebruik maken van het natuurlijke licht gecombineerd met externe lichtbronnen. Dus als je zelf een flitser of een zaklamp bij je hebt moet je die zeker meenemen. Daarnaast zijn er nog andere mogelijkheden om mooie foto's van deze paddenstoelen te maken door rekening te houden met compositie en standpunt. Je krijgt van mij uitvoerige tips. Zo ga je rond het middaguur terug naar huis met nieuwe foto-ideeën en mooie foto's.

Wilt u zich aanmelden voor deze workshop mail dan naar Arjen Hartog (a.m.hartog@gmail.com); o.v.v. naam, adres, woonplaats, telefoonnummer en “workshop Paddenstoelen”. 

Datum: 5 oktober 2018
Duur: 9.30 - 12.30 uur
Minimaal aantal deelnemers: 4
Maximaal aantal deelnemers: 8 - 10
Kosten: 24,00 euro


7. EXPEDITIE HARINGVRETER

Tussen Walcheren en Noord-Beveland ligt het Veerse Meer. In het meer liggen zeventien eilanden en één daarvan heet de Haringvreter. Dit is het grootste eiland en meet 2 km in lengte en 600 m in breedte. In het midden ligt een (wandel)bos en hier omheen liggen grasweilanden. Hier gaat de workshop deze dag naar toe.

Met een zeilboot worden we op zaterdag 13 oktober 2018 naar het eiland de Haringvreter gebracht waar we aan een stijger worden afgezet. We lopen eerst een stukje door het bos om aan de westkant bij het open veld uit te komen. Op dit open veld lopen altijd wel Damherten.

Deze dag gaan we speciaal voor de Damherten omdat het in deze periode van het jaar de Bronstijd is voor deze herten. Dit is de voortplantingstijd van de Damherten en proberen de leiders hun hinden te dekken. Wanneer dat lukt zullen in het voorjaar de kalfjes geboren worden. Echter er zijn ook bokken die geen harem hebben en die zullen de leiders van de harems uitdagen. Dit kan soms tot heftige confrontaties uitlopen. Omdat dit alles bij de bokken gebeurd door een hoge dosis testosteron zijn ze minder schuw waardoor ze beter te fotograferen zijn. 

Via een pad gaan we halverwege de tocht terug naar het begin punt om de lunch te nuttigen. Hard werken maakt je namelijk hongerig en goed gevulde broodjes zullen dan ook geserveerd worden voor de deelnemers. Het tweede deel gaat naar de oostkant van het eiland. Omdat er erg veel Damherten op de Haringvreter voorkomen komen ze eigenlijk overal voor. En je weet van te voren niet waar de meeste zitten.

Na een drukke dag fotograferen volgt nog een boottochtje over het Veerse Meer weer terug naar het startpunt. Op het einde van de dag gaat u naar huis met foto's van een uniek eiland. 

Wilt u zich aanmelden voor deze workshop mail dan naar Arjen Hartog (a.m.hartog@gmail.com); o.v.v. naam, adres, woonplaats, telefoonnummer en “workshop Expeditie Haringvreter”.

Datum: 13 oktober 2018
Duur: 10.00 - 16.00 uur
Minimaal aantal deelnemers: 4
Maximaal aantal deelnemers: 8
Inclusief: vaartocht en lunch
Kosten: 76,00 euro
NB. Deze workshop maakt deel uit van het Arrangement Natuurlijk Avontuurlijk.


8. STRAND & STAD IN HET DONKER

Op het einde van de middag en begin van de avond, als het wat donkerder wordt, is het ideaal om foto's te maken van het strand met de paalhoofden. En welke plek is er meer geschikt dan het mooie strand van Westkapelle. Nadat het donker is geworden gaan we een hapje eten en vervolgens gaan we naar Middelburg om in het oude centrum ons toe te leggen op avond/nachtfotografie.

We verzamelen om 15.30 uur en wandelen vervolgens naar strand van Westkapelle. Aangekomen op het strand bij een paalhoofd krijg je enige uitleg over het werken met verschillende sluitertijden. We gaan namelijk met steeds langere sluitertijden werken aan de hand van opdrachten die je van mij krijgt. 

Rond een uur of zes stoppen we op het strand en gaan dan bij de Pizzeria in Westkapelle een pizza of pasta-maaltijd nuttigen. Daarna gaan we met z'n allen naar Middelburg. In het oude centrum gaan we de rest van de avond aan de slag op verschillende plekken met avond/nachtfotografie. Hier gaan de mooie oude pandjes en haven, die verlicht zijn, met lange sluitertijden in beeld brengen.

Voor deze workshop is het wenselijk (maar niet verplicht) om, naast uw (spiegelreflex) camera ook een statief, polarisatiefilter en/of ND-grijsfilters mee te nemen. 

Wilt u zich aanmelden voor deze workshop mail dan naar Arjen Hartog (a.m.hartog@gmail.com); o.v.v. naam, adres, woonplaats, telefoonnummer en “workshop Strand en Stad”. 

Datum: 3 november 2018
Duur: 16.00 – 22.00 uur
Minimum aantal deelnemers: 4
Maximum aantal deelnemers: 8
Inclusief: pizza of past-maaltijd en een drankje
Kosten: 74,00 euro 

NB. Deze workshop maakt deel uit van het Arrangement Natuurlijk Avontuurlijk.Arjen Hartog Fotografie is ten alle tijden niet verantwoordelijk en aansprakelijk voor materiaalschade, ongevallen, verlies van apparatuur of diefstal tijdens een workshop.

Indien u zich aanmeld voor een workshop geeft u aan dat u dit begrijpt en er akkoord mee bent.

Bij alle workshops en cursussen gelden de Algemene Voorwaarden Cursussen Arjen Hartog Fotografie.