FOTOTIPS HERFST 2020

De eerste tekenen van de herfst zijn er al. Na de storm van afgelopen dagen zijn er al veel eikels van de bomen gevallen. Tijdens mijn vakantie op de Veluwe heb ik al best veel paddenstoelen gezien. Kortom de herfst komt er aan en ik hoor veel mensen zeggen dat het dit jaar een vroege herfst wordt. Laten we hopen dat het ook een mooie herfst wordt.

In deze nieuwsbrief leg ik uit hoe je meet scherpte-diepte krijgt met focusstacking. Ook een blik achter de schermen van de Mentorgroep Natuurfotografie en wat zij aan schitterende foto’s maken. En tot slot de fotoworkshops van dit najaar.

Fototip Herfst

Als ik met macrofotografie bezig ben dan werk ik meestal met een groot diafragma (klein getal) om een lekkere onscherpe achtergrond te krijgen. Daardoor komt het scherpe (hoofd)onderwerp beter tot zijn recht. Echter met zo’n groot diafragma, meestal F2,8, is vaak niet het gehele hoofdonderwerp scherp afgebeeld. En soms zou je daarvan wel iets meer scherpte willen hebben. De gangbare oplossing is natuurlijk om je diafragma kleiner te maken. Echter dan loop je het risico dat dat de scherpte in je achtergrond ook toe neemt. En dat wil ik dan net niet.

De oplossing hiervoor is focusstacking. Je maakt dan meerdere beelden waarbij je het focuspunt (=scherpstelpunt) steeds een beetje naar achteren legt. Vervolgens laad je alle foto’s in Photoshop en het programma kist de pixels die het meest scherp zijn. Er zijn mensen die de Canon MP-E 65 mm f/2,8 1-5x macrolens gebruiken. Deze staat bekend om zijn kleine scherpte-diepte. Zij hebben dan soms wel zestig of zelf meer foto’s die zij met fotostacking samenvoegen. Maar je kan dit natuurlijk ook met je “gewone” macrolens doen en met minder foto’s.
20200526-Flora1518jpg

Hoe gaat dit in zijn werk. Als je in het veld bent moet je er wel op letten dat je de compositie en de belichting niet veranderd. Als je thuis komt laad je de foto’s in Photoshop (of een ander geschikt programma). Open deze foto’s en selecteer ze allemaal. Eerst moet je ze dan uitlijnen (bestand>scripts> Bestanden laden naar stapelen>enz.). Dit is nodig omdat je het focuspunt hebt verplaatst. Vervolgens geef je van alle foto’s weer aan dat je die dan wilt gaan focusstacken (bewerken>Lagen automatisch overvloeien>enz.). Dit kan even duren omdat er veel door de PC gerekend moet worden.

Wil je dit allemaal nog eens rustig in een video bekijken? Dit staat uitgebreid in mijn online fotocursus Macrofotografie, die bijna klaar is. Als de cursus helemaal gereed is en online staat zal ik je dit laten weten. Of doe mee met de workshop Pado-painting op zaterdag 7 november 2020.

Mentorgroep Natuurfotografie

De afgelopen periode zijn de deelnemers van Mentorgroep Natuurfotografie bezig geweest met de opdracht Het Zomers Verhaal. Hiervoor moesten ze een serie maken van een aantal foto’s die tezamen een verhaal over de zomer uitbeeldde. Het aantal foto’s voor de serie was door de deelnemers zelf te kiezen. De één heeft 2 foto’s nodig en een ander heeft er 9 voor nodig. Of iets daar tussen in. Wil je de schitterende resultaten van deze fotografen zien, kijk hier

Wanneer je denkt dat die Mentorgroep ook iets voor jou is kan je je hiervoor aanmelden via deze link, want er zijn nog een tweetal plaatsen vrij.


Fotoworkshops Herfst 2020

Dit najaar geef ik nog vier fotoworkshops en voor allemaal zijn er nog enkele plaatsen beschikbaar.

De eerste die gepland staat is op zaterdag 12 september. Deze begint om 15.00 uur en eindigt rond 21.00 uur (kosten €71,50; inclusief maaltijd). We gaan dan naar het Zwin in Zeeuws-Vlaanderen. Door een annulering is er sinds vorige week een plekje vrij gekomen. Wil je nog mee dan moet je snel zijn en mij een mail sturen.

Op vrijdagochtend 9 oktober staat de workshop Macro-landschappen gepland (kosten €29,50). Ook hier is nog één plekje voor vrij. In natuurgebied Oranjezon gaan we met de macrolens landschappen fotograferen. Je moet dan denken aan bossen die gevormd zijn door rendiermos, dennennaalden, zaaddoosjes van mossen, enzovoort. Klinkt je interessant, stuur me een mail om je aan te melden.

20171001-Landschappen7270jpg

Dan is er nog de fotoworkshop in het Bos van de Dansende Bomen (nog 1 plekje vrij) in Garderen (Veluwe) op zaterdag 31 oktober (kosten €71,50; inclusief lunch). Op deze dag beginnen we rond 9.30 uur in het bos, dat is dus vroeg vertrekken vanuit Zeeland! We gaan dan eerst de bomen in het bos op de foto zetten en na de lunch zal het meer gaan om de paddenstoelen die daar te vinden zijn. Kortom een geweldige dag natuurfotografie.

De laatste fotoworkshop van dit kalenderjaar is op zaterdag 7 november (kosten €51,50; inclusief lunch). Zoals hier boven al beschreven ga ik je leren hoe focusstacking werkt, en nog meer! In de ochtend gaan we foto’s maken van paddenstoelen en in de middag zitten we achter de computer om er kunstwerken van te maken. Tussendoor krijg je lekkere broodjes geserveerd.

Voor al de fotoworkshop geldt dat er meer informatie hier te vinden is. 

Veel plezier met de mooie herfst,

Arjen Hartog.