FOTOTIPS HERFST 2021

Eigenlijk was deze zomer al herfst. Ik heb al ontzettend veel paddenstoelen in het bos gezien. Dat komt omdat het zo nat en (voor paddenstoelen) lekker warm was.

In deze fototip aanwijzingen om je herfstplaatjes, van bijvoorbeeld paddenstoelen, nog mooier te maken. Want dit keer gaat het over compositie.

Daarnaast, zoals beloofd in de vorige nieuwsbrief, een sneak preview over mijn boek: KUSt-Xperience. En natuurlijk het laatste nieuws over de fotoworkshops die we nog te gaan hebben dit jaar.

Fototip Herfst

Deze keer wil ik het hebben met jullie over compositie. Volgens de definitie is dat “het ordenen van beeldelementen volgens een vooraf bepaalde strategie. De uiteindelijke compositie van je foto’s wordt door meer aspecten beïnvloed dan je misschien denkt. Kortom, het creëren van ordening in de chaos. In dit artikel drie manieren om je compositie, en zo je foto, mooier te maken.

Een eerste hulpmiddel dat je kan toepassen in de fotografie, is de Regel van Derden. Deze manier van fotograferen komt uit de kunstwereld en is afgeleid van de Gulden Sneden Regel. En komt neer op het zetten van twee horizontale en verticalen lijn in je beeld, zodanig dat je afbeelding in negen gelijke vlakken wordt verdeeld. Alles wat belangrijk is in de foto moet op deze lijnen komen te staan. Zoal de horizon die dan op een derde van boven of van onderen komt te staan. En niet in het midden. Of een bloem die je in verticale richting (portretstand) fotografeert komt een derde van links of een derde van rechts te staan.

Een tweede hulpmiddel is het kaderen. Hiermee bepaal je eigenlijk een soort lijst om je foto (of gedeelte van het beeld) heen. In de natuurfotografie kan dit heel makkelijk door natuurlijke elementen te gebruiken. Wanneer je een mooi meertje wilt fotograferen bij opkomende zon, kan je gebruik maken van een boom met horizontale tak die gedeeltelijk aan de zijkant en bovenkant van je beeld mee fotografeert. Zo krijg je een natuurlijke lijst om je foto en het geeft ook nog eens de grootte van het meer weer. Dit omdat mensen een idee hebben van hoe groot een boom is en dit als referentie gebruiken.

Tot slot het derde hulpmiddel is standpunt. De meeste mensen fotograferen tegenwoordig met hun mobiel alles wat ze tegenkomen. Als een zonsondergang of een bloem zien, komt het mobieltje uit hun zak en klik. Het staat er op. Maar wanneer je even de tijd neemt om er een mooi geheel van te maken wordt de foto zoveel mooier. Door je bewust te zijn van het standpunt jij als fotograaf in neemt komt alles beter tot zijn recht. Een stapje op zij doen om nog even dat paalhoofd mee te fotograferen bij die zonsondergang. Of even door je knieën gaan bij die mooie bloem en hem zo van beneden naar boven (we noemen dat kikkerperspectief) op de foto te zetten.

Maar ja de allermooiste, of beter gezegd de opvallendste foto’s, zijn de opnamen die weer afwijken van gangbare regels. Dus wees creatief met je plaatjes schieten.

KUSt-Xperience

Het boek KUSt-Xperience vordert gestaag. Ik ben in de afrondende fase beland. Het boek bestaat uit 11 hoofdstukken. Ieder hoofdstuk gaat over een ander stukje van de Walcherse Kust. In zo’n hoofdstuk vertel ik wat meer over dat gebiedje. Daarnaast leg uit hoe je daarvan dan mooie foto’s kan maken. En bij (bijna) ieder hoofdstuk heb ik iemand anders gevonden die ook een bijpassend stukje daarover schrijft. Dat kan zijn een gedicht of een verhaal. Maar ook een wetenschappelijk artikel of een recept. Kortom heel divers en zo beleef je het boek dus veel beter. Daarnaast zitten er ook enkele linkje in naar filmpjes van mij of anderen. Maar één van de mooiste aanvullingen vind ik een speciaal gemaakt lied en gezongen door Noa Dasselaar.

Voor de mensen die niet langer kunnen wacht ligt alvast een stukje van de sluier op. Door hier te klikken kom bij een Sneak Preview uit. Hierin zitten tevens een tweetal linkjes en een artikel van niemand minder dan natuurkenner Johan Antheunisse. 

Fotoworkshops Herfst 2021

Het einde van het fotoworkshop-seizoen nadert. De komende tijd heb ik nog een drietal workshops. De eerste is al op 11 september over creatieve bloemenfotografie. Op die ochtend verblijven we in de Middellandse Zeetuin Uilenbroek te Grijpskerke. De tweede fotoworkshop is op 25 september en dan gaan we naar het Verdronken Land van Saeftinghe. En ten slotte op zaterdag 16 oktober verblijven we een hele dag op de Veluwe in het Speulderbos bij de dansende bomen. Voor alle workshops zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Dus als je nog mee wilt neem dan snel contact met mij op, want VOL=VOL!

Klik hier voor meer informatie voor de fotoworkshops die nog gegeven gaan worden.

Geniet van het fotograferen,

Arjen Hartog.