FOTOTIPS HERFST 2022

Wat een zomer was dat! Heerlijk als je met vakantie bent, maar veel te hard licht als je wilt fotograferen. In de vroege of late uurtje ging het nog wel. Echter midden op de dag was het niet veel. Tenzij je van zwart-wit fotografie houdt. Daarvoor heb je veel contrast nodig. Daarom heb ik mezelf een nieuw project gegeven: Natuur in zwart-wit. Jezelf een nieuw project geven is wat ik vaker doe als ik enigszins vastloop in mijn fotografie. Dan bedenk ik een nieuw onderwerp en ga ik me daarin verdiepen. Moet je ook eens doen.

In deze fototip iets over wat je kan doen in de herfst. En daarnaast informatie over een aantal workshops deze herfst. En ook ideeën voor de online-cursussen.

Fototip Herfst

Herfst is mijn meest favoriete seizoen om foto’s te maken. En na deze lange, warme zomer zal het al wel snel herfst worden. Dat levert dan van die mooie warme kleuren op in het bos. Echter als je je camera op automatische witbalans hebt staan kan dat achteraf wel eens tegen vallen. Dit komt dan omdat je witbalans uitgaat van een gemiddelde kleur en raakt in de war als hij al die warme kleuren ziet. Het gevolg is dat de automatische witbalans dit gaat compenseren en alles koeler (blauw) gaat maken. Om dat te voorkomen dien je daarom je witbalans op bewolkt of schaduw te zetten. Als je een camera hebt waarbij je de instelling voor witbalans op K (van Kelvin) kunt zetten kan je de kleur en daarmee de warmte handmatig instellen. De warme kleuren worden weergegeven bij de hoge Kelvin-waarden (bijv. 8000K) en de koele kleuren krijg je bij de lage Kelvin-waarden (bijv. 3500K). Wanneer je je opnamen in RAW fotografeert kan je de kleurbalans achteraf in LightRoom, of een ander bewerkingsprogramma, nog wel wijzigen.

  Een ander vast onderdeel van de herfst zijn de paddenstoelen en de herten voor mij. Wanneer ik erop uit trek om paddenstoelen te gaan fotograferen lig ik per definitie op de grond. Ik heb nu weer wel een camera met klapschermpje, maar dan lig ik vaak nog op mijn buik. De reden daarvoor is dat ik paddenstoelen eigenlijk altijd in kikkerperspectief wil fotograferen. Dus van beneden naar boven. Op die manier krijg ik op de achtergrond van die mooie bokeh-ringen. Daarvoor moet het licht, het zonnetje, wel een beetje door de laatste bladeren van de bomen schijnen. Door met een groot diafragma de opname te maken krijg je mooie rondjes en je achtergrond wordt heerlijk onscherp. 

Het dier van de herfst is het hert. En dat vanwege de bronstijd. Je hoort de mannetjes dan al van verre burlen. Op Walcheren hebben we damherten en die doen dat zeker ook. De beste tijd hiervoor is ligt meestal zo rond de herfstvakantie. Het echte burlen kan je het beste horen van edelherten, maar die zijn er niet in Zeeland. Daarom organiseer ik een fotoworkshop naar het Nationaal Park Hoge Veluwe. Daar zijn ze vanaf de wildbaan goed vast te leggen voor natuurfotografen. De bronstijd van de edelherten is eerder dan van de damherten en daarom is de workshop al op 17 september. 

FotoWorkshops 

Zoals hierboven reeds beschreven bestaat is de eerste fotoworkshop op 17 september as. We gaan dan (al carpoolen) naar NP Hoge Veluwe. We komen daar aan rond 10 uur en gaan dan eerst een vogelhut bezoeken. Daarna maken we nog een kleine wandeling en rond de middag eten we dan in het parkrestaurant. Daarna nog een wandeling om paddenstoelen, het liefst porseleinzwammen, vast te leggen. En dan naar de wildbaan om de edelherten te fotograferen. Tot slot verkassen we nog één keer naar het Reemsterveld om ook daar edelherten vast te leggen. Bij de prijs zit de middagmaaltijd inbegrepen, maar de toegang is voor eigen rekening en de benzinekosten worden (bij carpoolen) gedeeld.

De tweede fotoworkshop (8 oktober) is naar Slikken van De Heen op Tholen. We gaan daar gedurende de ochtend het natuurgebied in met een gids van Zeeuws Landschap. We dan natuurlijk de Wisenten (Europese Bizons) tegen te komen, zodat we daar mooie foto’s van kunnen maken. Maar ook de runderen die er lopen zullen we kunnen fotograferen. Daarnaast zitten er ook veel watervogels in dit natte gebied. Nadat we weer terug bij de ingang gebracht zijn door de gids nuttigen we de lunch (die bij de prijs inbegrepen is). Het middag deel gaan we zelf op stap door het gebied en hierbij krijg je enkele opdrachten van mij. Ook ben ik natuurlijk constant paraat om jullie bij te staan met raad en daad. En rond 15.00 uur sluiten we deze dag af.

De laatste fotoworkshop is op 5 november en die is gedurende de middag en avond. Die dag gaan we ons namelijk bezighouden met lange sluitertijden. We beginnen aan de kust bij paalhoofden om, met behulp van filters, de beweging van het water te niet te doen. Het diner nuttigen we samen en is bij de prijs inbegrepen. Na de maaltijd zetten we onze voort naar een stad op Walcheren. Welke dat wordt blijft nog even geheim. Hier gaan we dan ook met lange sluitertijden avondopnamen maken. Rond 22.00 uur sluiten we af en gaat iedereen weer naar huis met foto’s met lange sluitertijden.

Datum

Tijd

Fotoworkshop

Prijs

Plekken vrij

17-09-2022

10.00-20.00 uur

NP Hoge Veluwe

70 euro (inclusief lunch)

6

08-10-2022

10.00-15.00

Slikken van De Heen

55 euro   (inclusief lunch)

6

05-11-2022

16.00-22.00

Lange sluitertijden

70 euro (inclusief diner)

7

Voor meer informatie over de fotoworkshops en het aanmelden klik hier

De ACTIE2x10 loopt nog steeds voor workshops. Lees er meer over op mijn website.

Online-fotocursus Landschapsfotografie

De workshops staan veelal in het teken van landschapsfotografie. Om dit nog beter onder de knie te krijgen heb ik een online-fotocursus Landschapsfotografie gemaakt. “Duidelijke uitleg met veel goede bruikbare tips”, volgens een deelnemer van de cursus! Nu is deze online-cursus te volgen voor maar 59 euro. En heb je mijn boek gekocht, dan krijg je 10% korting. Voor meer informatie klik hier
Er is zelfs een gratis les te volgen! 


Geniet van het fotograferen,

Arjen Hartog.