FOTOTIPS LENTE 2021

De laatste persconferentie van het kabinet over de coronamaatregelen is vorige week geweest. Echt veel vrijheden hebben we nog niet terug gekregen. Echter zelf er op uit gaan om foto’s te schieten mag nog steeds. Daarom een fototip met daarin een soort NxtLvl voor macrofotografie van Stinzenplanten.

Ondanks de beperking in de vrijheden heb ik toch een programma voor de fotoworkshops opgesteld. Je kan je alvast gewoon aanmelden voor een workshop. Dat hebben vele dan ook al gedaan. Mocht er onverhoopt een workshop niet door gaan laat ik je dat zo snel mogelijk weten.


Fototip Lente

Nu de sneeuw en ijs weer weg zijn en de temperatuur omhoog gaat begint de lente. En dat betekend dat vroegbloeiers weer naar boven komen. Voordat de sneeuw viel waren de eerste sneeuwklokjes al te zien. Nu de sneeuw weer is verdwenen zullen de narcissen weer wel gaan bloeien. Ook de primula’s heb al gezien. Kortom de Stinzenplanten komen er aan!

Maar hoe zet je mooie, in mijn ogen vaak fragile, plantjes mooi in beeld. Vaak wordt er een overzichtsfoto gemaakt van een heel veldje vol met die plantjes. Maar met al die corona-wandelaar in het bos is het vaak moeilijk om dan een foto te maken van dat veldje met bloemen zonder mensen in beeld.20210131-Flora4031jpg

De oplossing is om een enkele bloem te fotograferen. Close-up, of macro voor de gevorderde fotograaf, is dan de oplossing. Dat betekend alleen wel dat je door je knieën moet om die foto te maken. En zoals de mensen weten die IVN-fotocursus hebben gevolgd, plat op je buik liggen is nog beter. De mensen die een kantelschermpje op hun toestel hebben zijn dan heel gelukkig.

Vaak ga je dan bij zo’n close-up foto scherp stellen op het voorste plantje. Echter als je een stapje verder wilt komen met je foto’s, moet je dat nu eens niet doen. Je moet even zoeken naar een alleenstaand bloempje die een stukje verder weg staat. Misschien steekt hij zelfs een stukje boven de rest uit. Van die bloem maak je dan een foto, waarbij je min of min door de daarvoor staande bloemen heen schiet. Die voorste bloemen worden dan onscherp in beeld gebracht en alle aandacht gaat uit naar die ene bloem. Je krijgt dan een iet wat dromerig beeld. En dat is net wat past bij die fragile Stinzenplanten.


Online Fotocursus

In deze coronatijd wil je je misschien verder ontwikkelen in de macrofotografie. Dat kan door de online Masterclass Macrofotografie te volgen die ik heb ontwikkeld.

Je leert naast de techniek en de apparatuur ook enkele bijzondere dingen. Zoals focus stacking en meervoudige belichting. Daarnaast heb je bij macrofotografie vaak extra licht nodig en ook hieraan heb ik aandacht aan besteed. Ook kan je een kijkje over mijn schouder nemen en laat ik je zien hoe ik aan het werk ga macrofotografie van bloemen en kleine beestjes. Ik vertel je waar je op moeten letten en waar je rekening mee moet houden. Het is allemaal met videomateriaal dat je rustig kan bekijken op het moment dat het jou het beste uitkomt. En ook nog eens zo vaak bekijken als jij wilt. Je kan hem bekijken en boeken via deze link

Gedurende de coronabeperkingen blijft deze cursus in de aanbieding voor maar € 59,=.


Foto Workshops 2021

Zoals ik al schreef hiervoor heb ik toch een fotoworkshop-programma gemaakt. Ik heb getracht een zo’n gevarieerd mogelijk aanbod te creëren. Ik weet natuurlijk niet hoe lang de beperkingen rondom de groepsgrootte blijven bestaan, maar aanmelden kan natuurlijk al wel. Voor alle workshops zijn er nog plekken vrij. Bij de een meer dan bij de ander. Dit jaar geldt zeker VOL=VOL!

Mocht een workshop niet doorgaan en je hebt je daar al voor aangemeld, dan laat ik je dat zo snel mogelijk weten. Als je al betaald hebt en de workshop gaat niet door dan krijg je natuurlijk je geld terug. Hieronder in schema de fotoworkshops voor 2021.

17-04-2021

(09.00-12.00 uur)

Harlekijnen op Schouwen

40 euro

(inclusief koffie/thee)

05-06-2021

(09.00-16.00 uur)

Landgoed ’t Vierendeel

60 euro

(inclusief lunch)

17-07-2021

(15.00-21.30 uur)

Bos & Zee

75 euro

(inclusief diner)

11-09-2021

(09.00-12.30 uur)

Zeetuin Uilenbroek

50 euro

(inclusief koffie/thee)

25-09-2021

(10.00-14.00 uur)

Verdronken Land van Saeftinghe

75 euro

(inclusief lunch)

16-10-2021

(09.30-15.30 uur)

Dansende Bomen van het Speulderbos

75 euro

(inclusief lunch)

 

Voor meer gedetailleerde omschrijvingen van de fotoworkshops kijk hier


Geniet van het fotograferen,

Arjen Hartog.