FOTOTIPS LENTE 2022

Deze nieuwsbrief verschijnt iets later dan normaal. Maar daar is een goede reden voor. Mijn boek KUSt-Xperience is nu officieel uitgekomen. Straks hierover meer.

De lente is nu officieel begonnen. En dat merken we in de natuur eigenlijk best al aardig. De sneeuwklokjes zijn al bijna helemaal uitgebloeid, maar de volgende vroegbloeiers staan alweer lekker te bloeien. Het zijn vooral de Stinzenplanten die op dit moment hun best doen. Om die zo mooi mogelijk op de foto te zetten gaat de fototip over.

Daarnaast nog de laatste info over de fotocursus en fotoworkshops.

Fototip Lente

Na een natte winter is het snakken naar het voorjaar. Maar ik denk dat het nog wel even duurt voordat het echt voorjaar is. Echter de eerste boden hiervoor heb ik al gezien: bloeiende sneeuwklokjes. Na deze komen er nog veel meer mooie stinzenplanten.

De naam stinzenplant komt van het Friese woord “stins” dat buitenplaats of landhuis betekend. Het was de Friese botanicus Jacob Botke die in 1932 de naam stinzenplant heeft geïntroduceerd. In een boek noemde hij de plantjes op het landgoed Schierstins ‘stinseblomkes’. Sinds die tijd is naam stinzenplanten algemeen geworden voor verwilderde sierplanten op landgoederen.

Op Walcheren staan ook een aantal landgoederen en buitenplaatsen met stinzenplanten. Een heel bekende buitenplaats is voor wandelaars Berkenbosch bij Oostkapelle

Hier begint het met de reeds genoemde sneeuwklokjes. Daarna is het de beurt aan narcissen, primula’s, lelietje-van-dalen, sterhyacint en nog enkelen.

Maar hoe zet je die mooi op de foto? Je kan er ten eerste een mooie overzichtsopname van maken. Hierbij neem je een deel van landschap mee zodat je de kijker van je opname meeneemt naar het gebied waar je de foto hebt gemaakt. Zorg er dan voor dat je de stinzenplanten goed in het voorgrond van je opname hebt staan en daarop scherp stelt. Als de achtergrond dan iets vervaagd is dat goed want dan trekken de planten de eerste aandacht en daar gaat het juist om.

Ook kan je planten goed van bovenaf fotograferen. We noemen dat het vogelperspectief. Zorg er dan voor dat je echt alleen maar bloemen in je opname hebt. Je krijgt dan een enigszins abstracter beeld met mooie kleuren. Daar tegenover staat een opnamen vanuit het kikkerperspectief. Deze opname maak je van beneden naar boven. Dit vereist wel dat je niet al te nette kleren aantrekt, want vaak moet je hiervoor op je buik liggen. Handiger is het wanneer je camera een kantelschermpje heeft. Dan kan je gewoon op je knieën blijven zitten en op je scherm kijken hoe de fot wordt. Een opname vanuit het kikkerperspectief kan je beste maken met een macrolens en hierbij een groot diafragma (klein F-getal) gebruiken zodat er weinig scherpte-diepte ontstaan en alle aandacht naar de bloem gaat, als je daarop scherp hebt gesteld.

Veel plezier met de bloeiende stiseblomkes.

Boek: KUSt-Xperience

Eindelijk is het dan zover. Vanaf nu kan je mijn boek KUSt-Xperience bestellen bij uitgever Boekscout via de volgende link

Het boek kost slechts 21,50 euro en is een paperback uitvoering van 124 bladzijde. In elf hoofdstukken worden verschillende plaatsen van de Walcherse kust beschreven en gecomplementeerd met ruim 100 foto’s. Ook externe auteurs hebben een bijdrage geleverd in de vorm van een wetenschappelijk artikel, proza & poëzie, muziek, recept en meer.

Wil je eerst horen en zien hoe het boek er uit ziet dan ben je op zaterdag 26 maart 2022 om 13.30 uur van harte welkom bij mijn boekpresentatie in Kaasboerderij Pitteperk (Breeweg 21 te Koudekerke, vlakbij Landgoed Ter Hooge).

 Voor meer informatie of om te bestellen ga naar deze link.

Foto Cursus & Workshops 

Inmiddels is de eerste bijeenkomst van IVN-fotocursus “Beleef de Natuur met je Fototoestel”, die ik samen met Berry van der Haar geef, alweer begonnen. De cursus zit helemaal vol en de cursisten zijn er met volle zin eindelijk aan begonnen. Ook dit jaar zal de cursus afgesloten worden met een expositie. Waar en wanneer die is horen jullie later.

 

Nu de coronamaatregel bijna volledig verdwenen zijn kunnen de fotoworkshops ook weer van start gaan. De eerste deelnemers hiervoor hebben zich al opgegeven. Voor de zomervakantie heb ik drie fotoworkshops op het programma staan. De eerste fotoworkshop zal zijn op zaterdagochtend 14 mei (9.00-12.30 uur). We gaan dan de Harlekijnen (een orchidee) op Schouwen-Duiveland te fotograferen. Met een gids van Staatsbosbeheer gaan we een terrein in waar je zelf niet vrij mag wandelen.

De tweede workshop zal plaatsvinden in Siertuin Sequoiahof te Vlake (Zuid-Beveland) en wel op zaterdag 11 juni. We beginnen dan om 10 uur en eindigen om 15 uur. Tussendoor nuttigen we aldaar in de theetuin een lunch (zit bij de prijs inbegrepen).

En de laatste workshop voor de zomer zal gaan naar Kwade Hoek, een natuurgebied op Goeree-Overflakkee. Deze dag (zaterdag 2 juli) duur van 10 tot 15 uur. Ook hier zit bij de prijs weer een lunch inbegrepen.

14 mei 2022

9.00 – 12.30 uur

Harlekijnen

(Schouwen-Duiveland)

45 euro

(incl. koffie/thee en koek)

11 juni 2022

10.00 – 15.00 uur

Siertuin Sequoiahof

(Zuid-Beveland)

65 euro

(incl. lunch)

2 juli 2022

10.00 – 15.00 uur

Kwade Hoek

(Goeree-Overflakkee)

65 euro

(incl. lunch)

Wanneer je met een fotoworkshop mee wilt neem dan snel contact met mij op, want VOL=VOL! 

Kijk voor meer informatie voor de fotoworkshops hier.

Geniet van het fotograferen,

Arjen Hartog.