Fototips Winter 2020

De herfstperiode was nat en niet al te koud. Als je nu door het bos loopt is het nog steeds herfst. Met die kleuren kan je een mooi plaatje schieten. Daarover meer in de tip.

Dan komt straks de winter er aan. Hoe zou die worden. Door de Corona-pandemie is er nog heel veel onduidelijk. Ik ben dan al wel bezig met de planning van workshops, maar data heb ik nog niet. Onder voorbehoud gaat de IVN-fotocursus voor Beginners weer gewoon van start. Deze zal plaatsvinden tussen de voorjaars- en meivakantie. Ook heb ik al een aantal dat voor Mentorgroep Natuurfotografie gepland. Hierover lees je straks meer.


Fototip Winter

Het heet dan eigenlijk fototip winter, maar gaat nog een beetje over de herfst. Dit omdat tijdens het schrijven van de nieuwsbrief de kleuren in het bos nog zo mooi zijn.

Ik heb net het boek Woodscapes (uitgeven door PixFactory) gelezen en ben er enorm door geïnspireerd. Voordat ik het boek had gelezen liep ik vaak door het bos en zag niet goed hoe ik daar een mooie plaat van moest schieten. Ik was toen vaak met mijn groothoeklens op stap. Na het lezen het boek heb ik vooral mijn 70-200mm lens bij me. Je vraagt je misschien af waarom. Door gebruik te maken van zo’n “lichte” telelens kan je alle rommel buiten beeld laten. Door in te zoomen kan je al het storende weglaten en beperk je jezelf tot datgene wat belangrijk is.

De tweede les die ik geleerd zit hem meer in de nabewerking. Ik hou zelf van nogal duistere bossen, bijvoorbeeld in de sfeer van Lord of the Rings. Of van een wat meer dromerige plaatje en dan probeer ik vaak een, zoals ik dat noem, een elfenbos te creëren. En dat laatste kan heel gemakkelijk in Photoshop. Nadat je de desbetreffende bosfoto in Photoshop hebt geopend, maak je er een kopie van. Dit doe je door aan de rechterkant (van onderen) met de rechtermuis knop op de laag Achtergrond te klikken en dan op “laag dupliceren” te klikken. In het menuutje dat dan verschijnt kik je op ok. De kopie is dan geactiveerd (blauw van kleur). Dan klik je, vervolgens, op Filter à Vervagen à Gaussiaans vervagen. Dan kan je in het menuutje dat dan zichtbaar wordt, de pixels (van vervaging) instellen. Ik doe meestal tussen 10 en 30, afhankelijk van wat ik wil en wat het effect op de foto is. Nadat je dat hebt ingesteld en op ok hebt geklikt, ga je naar “dekking” en klik je op het driehoekje naast 100%. Je verplaatst de schuif en stopt wanneer je het prima vindt. Bij de voorbeeld foto zat ik op 60%. En zo heb je een dromerig plaatje van het bos. 

Cursussen 2021

IVN-fotocursus voor Beginners

Zoals gezegd verzorg ik samen met Berry van der Haar, onder voorbehoud, weer de fotocursus “Beleef de Natuur met je Fototoestel” voor IVN-Walcheren. Het is het bekende concept van drie theorieavonden op woensdag (3/3, 17/3 en 7/4) en drie praktijkochtenden op zaterdag (6/3, 20/3 en 10/4). Deze worden dan om en om gegeven zodat het geleerde op de theorieavond gelijk daarna tijdens de praktijkochtend uitgeprobeerd kan worden. De kosten voor deze cursus zijn 90 euro (en 70 euro voor IVN-leden). Opgeven kan door mij een mail te sturen.

Mentorgroep Natuurfotografie

Ik ben al een aantal jaartjes bezig om met een aantal fanatiekelingen een verdiepingsslag te maken in hun fotograferen. We doen dit in een Mentorgroep Natuurfotografie. De deelnemers krijgen een opdracht mee, nadat ik die heb toegelicht. Vervolgens gaan zij een ruime tijd aan de slag met dit “project”. Na verloop van tijd moet iedere deelnemer zijn of haar foto’s bij inleveren. De laatste tijd nemen de deelnemers hun uitgekozen afbeeldingen uitgeprint mee naar de bijeenkomst. Daar bespreken we dan gezamenlijk ieder zijn beelden. Ik zie dan dat door de feedback de foto’s van deelnemers iedere keer weer beter worden.

Er zijn met de Mentorgroep vier bijeenkomsten (dinsdagavonden van 19.15 tot 21.15 uur) verdeeld over het jaar op 23/2, 18/5, 7/9 en 7/12. Wil je eerst eens kijken wat de “oude” groep presteert, kijk dan hier
Er zijn nog enkele plaatsen vrij in de mentorgroep. De kosten om aan de mentorgroep deel te nemen zijn 75 euro per jaar. Als je interesse hebt om aan de Mentorgroep Natuurfotografie deel te nemen mail me dan.

Online Fotocursus

Ik heb mijn tweede online fotocursus klaar. Na de basiscursus heb ik nu een Masterclass Macrofotografie gemaakt. Je leert naast de techniek en de apparatuur ook enkele bijzondere dingen. Zoals focus stacking en meervoudige belichting. Daarnaast heb je bij macrofotografie vaak extra licht nodig en ook hieraan heb ik aandacht aan besteed. Daarnaast kan je een kijkje over mijn schouder nemen en laat ik je zien hoe ik aan het werk ga macrofotografie van bloemen en kleine beestjes. Ik vertel je waar je op moeten letten en waar je rekening mee moet houden. Het is allemaal met video materiaal dat je rustig kan bekijken op het moment dat het jou het beste uitkomt. En ook nog eens zo vaak bekijken als jij wilt. Je kan hem bekijken en boeken via deze link

Hij is tot 1 januari in de aanbieding voor maar 59 euro. Misschien een leuk Kerstcadeau!?!

Fotoworkshops 2021

Het minste kan je vertellen over de fotoworkshops voor komend jaar. Ten minst over de data dan. Ik heb al aardig wat plannen voor workshops. Er zijn er natuurlijk afgelopen jaar een aantal uitgevallen door de coronamaatregelen en enkele daarvan wil ik dan weer opnieuw opnemen in het programma voor 2021. Te denken valt dan aan de excursie met een gids van Staatsbosbeheer naar de Harlekijken (dit zijn orchideeën). Maar ook de workshop naar de Dansende Bomen in het Speulderbos. Daarnaast heb ik ook een aantal nieuwe ideeën, zoals Het Verdronken Land van Saeftinghe. Of een workshop in de Zeetuin Uilenbroek. Ook heb ik contacten gelegd met de eigenaren van Landgoed ’t Vierendeel om daar wat te gaan doen in het voorjaar

Maar misschien heb je zelf wel een idee of een gebied waar je graag een workshop zou willen doen. Laat me dit horen via de mail.

Wanneer de maatregelen rondom corona wat duidelijker en minder streng zijn prik ik verschillende data voor de fotoworkshops. Ik hou je hiervan op de hoogte met een nieuwe extra nieuwsbrief.


Geniet van het fotograferen,
Arjen Hartog.