Fototips Winter 2021

En wederom is er een coronagolf. Ik ben eigenlijk de tel al weer kwijt hoeveelste dit is. Na een herfst die laat op gang kwam, wordt het nu dan winter. Als het aan mij ligt komt er sneeuw en ijs. Dat vindt natuurlijk niet idereen fijn, maar fototechnisch hou ik er wel van.

In deze nieuwsbrief een tip over het fotograferen van kust, zee en paalhoofden. Dit heeft natuurlijk alles te maken met het uitgeven van mijn boek: KUSt-Xperience. Ook hierover weer een stukje. En tot slot de workshops voor het voorjaar en de IVN-fotocursus. Maar dat alles is onder voorbehoud van Covid-19.


Fototip Winter

De herfst is nu in volle gang met regen en wind. Daar komt straks ook nog de kou bij. Dat betekend dat de meeste toeristen weer naar huis zijn en dat het strand weer van ons is. Dit is dan ook mijn meest favoriete moment om de zee te fotograferen. In deze tijd van het zijn komen de herfst en winter stormen en dat is voor mij als fotograaf de mooiste tijd. Je kan dan heerlijk het geweld van de zee vast leggen.

De kust met het bewegende water is altijd weer anders en kan je dan ook op verschillende manieren vastleggen met je fototoestel. In deze fototip beschrijf ik drie manieren om dat te doen.

De eerste is op een rustige dag met weinig wind. Gelukkig beweegt de zee altijd en hebben we op Walcheren paalhoofden. Tussen die paalhoofden worden de golven gebroken en is er dus redelijk wat beweging. Deze beweging kan je met behulp van lange sluitertijden temperen. Om die lange sluitertijden te krijgen moet je de ISO-waarde zo laag mogelijk zetten. Het diafragma maak je zo klein mogelijk (een groot getal) zodat er weinig licht door komt en je dus een lange sluitertijd creëert. Een bijkomstig voordeel van een klein diafragma is dat je grote scherpte-diepte krijgt en er veel scherp wordt afgebeeld. Echter is het vaak overdag nog niet mogelijk om die lange sluitertijd, van enkele seconden, te krijgen omdat misschien het zonnetje schijnt. Je moet dan grijsfilters gaan gebruiken. Die zorgen ervoor dat het licht extra tegen gehouden wordt en je dus een langere sluitertijd krijgt.

Het gevolg van die lange sluitertijd is dat alles wat beweegt vervaagd wordt weergegeven op de foto. Het bewegende water krijgt dan zo’n melkwitte kleur zonder de golven echt te zien. De paalhoofden staan stil en worden dus wel scherp afgebeeld.

De tweede manier is het gebruik maken van een niet te lange sluitertijd, maar ook weer niet extreem kort. Zeg maar een beetje er tussen in. In de praktijk bedoel is dan een sluitertijd van ½ tot ongeveer 1/15 seconde. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid wind die er staat en hoe snel de golven dus bewegen. Hierbij doe je hetzelfde als hiervoor beschreven staat, maar je maakt geen gebruik van grijsfilters. Het effect op de foto is dus dat je wel de golven ziet omslaan, maar dan een beetje vervaagd. De druppels in een golf worden nog net als streepjes afgebeeld. Het geheel is een heel dynamisch beeld.

Als het echt hard waait dan wil ik altijd de kracht daarvan in een beeld weergeven. Dat doe je door het opspattende water te “bevriezen” in je opname. Om dit te doen moet je een hele korte sluitertijd kiezen. Dan krijg je dat je op je foto de druppels van dat opspattende water op zo’n kan zien. Je hebt dan vaak een sluitertijd van ongeveer 1/1000 seconde nodig, of nog minder. Je kan dat krijgen door je ISO-waarde enigszins te verhogen en je diafragma goed open te zetten (een klein getal). Omdat je vaak alleen een golf fotografeert heb je ook geen grote scherpte-diepte nodig, dus dat is een bijkomstig voordeel. En als dan ook nog een beetje zonlicht achter de golven schijnt heb je een perfect plaatje.

Echter wat de een mooi vindt, vindt een ander minder mooi. Daarom heb ik drie manieren beschreven en kan je zelf kiezen. Dus als je deze herfst/winter over het strand gaat wandelen neem dan in ieder geval je fototoestel mee.

IVN-fotocursus voor beginners

Zoals vele jaren hiervoor verzorg ik samen met Berry van der Haar, onder voorbehoud ivm corona, weer de fotocursus “Beleef de Natuur met je Fototoestel” voor IVN-Walcheren. Het is het bekende concept van drie theorieavonden op dinsdag (8/3, 22/3 en 5/4) en drie praktijkochtenden op zaterdag (12/3, 26/3 en 9/4). Deze worden dan om en om gegeven zodat het geleerde op de theorieavond gelijk daarna tijdens de praktijkochtend uitgeprobeerd kan worden. De kosten voor deze cursus zijn 90 euro (en 70 euro voor IVN-leden). Opgeven kan door mij een mail te sturen

KUSt-Xperience

Eindelijk is boek KUSt-Xperience af en ligt het bij een uitgever. Wanneer het boek gedrukt wordt weet ik nog niet precies, maar dat kan niet lang meer duren. Ik hoop dat het eind dit jaar nog is, anders begin volgend jaar.

Het is niet zomaar een boek, maar ik noem het een beleef-boek. Het gaat over de Walcherse kust en je ziet bij de mooiste plekken foto’s van mijn hand. Maaaaarrrrr………..

Daarnaast hebben verschillende mensen een culturele, culinaire, wetenschappelijk of literaire bijdrage geleverd. Ook heb ik in het boek vele linkjes geplaatst naar filmpjes, natuurwandelingen, pdf’s en muziek voor de complete beleving.

Dus laat 2022 maar een beleefzaam jaar worden!

Ben je nieuwsgierig dan kan je via onderstaande link kan je alvast een preview bekijken.

Het boek zal verschijnen als geprinte versie en als e-boek en je kan nu al een pre-order plaatsen ! ! !

Het gedrukte exemplaar zal maar 24,95 euro gaan kosten. Hierbij krijg je het e-boek er (direct via een mail) gratis bij voor de real-live beleving. Tevens zal ik het boek signeren. En als extra bij een pre-order betaal je geen verzendkosten als je op Walcheren, Zuid-Beveland of Schouwen-Duivenland woont, want dan kom ik het boek persoonlijk brengen. Wanneer je alleen het e-boek wilt hebben kan dat natuurlijk ook. Hiervoor betaal je 6,95 euro.

Voor meer informatie of om te bestellen ga naar deze site.

Van alle boeken (geprinte of e-boek) die ik verkoop gaat 1 euro naar het projectgroep ‘Strandbroeders van Oranjezon’. De vrijwilligers van dit project beschermen de broedende Botbekplevier op het strand bij Oranjezon. Ieder jaar zetten zij de broedplekken van deze vogels op het strand af zodat deze vogels in rust kunnen broeden en hun jongen groot brengen. Tevens zitten deze vrijwilligers er vele bij om mensen en hun honden er op te attenderen dat er broedvogels op het strand zitten. Met die ene euro van ieder boek kan je een bijdrage leveren aan een beter broedresultaat van deze mooie vogels.

Fotoworkshops Voorjaar 2022

Ook volgende jaar geef ik weer een aantal workshop. Of ze inderdaad doorgaan is natuurlijk afhankelijk van hoe de corona zich ontwikkeld en wat er tegen die tijd wel en niet mag. Daarom heb ik nu alleen nog maar een planning gemaakt tot voor de zomervakantie.

De eerste fotoworkshop zal zijn op zaterdagochtend 14 mei (9.00-12.30 uur). Voor de derde keer op rij gaan we proberen om de Harlekijnen op Schouwen-Duiveland te fotograferen. Met een gids van Staatsbosbeheer gaan we een terrein in waar je zelf niet vrij mag wandelen. Deze gids laat ons de mooie plekje zien om deze orchidee te fotograferen.

De tweede workshop zal plaatsvinden in Siertuin Sequoiahof te Vlake (Zuid-Beveland) en wel op zaterdag 11 juni. We beginnen dan om 10 uur en eindigen om 15 uur. Tussendoor nuttigen we aldaar in de theetuin een lunch (die zit bij de prijs inbegrepen).

En de laatste workshop voor de zomer zal gaan naar Kwade Hoek, een natuurgebied op Goeree-Overflakkee. Deze dag (zaterdag 2 juli) duur van 10 tot 15 uur. Ook hier zit bij de prijs weer een lunch inbegrepen. Tijdens deze workshop zijn we met zowel macro-, als landschapsfotografie bezig.

 

14 mei 2022

9.00 – 12.30 uur

Harlekijnen

(Schouwen-Duiveland)

45 euro

(incl. koffie/thee en koek)

11 juni 2022

10.00 – 15.00 uur

Siertuin Sequoiahof

(Zuid-Beveland)

65 euro

(incl. lunch)

2 juli 2022

10.00 – 15.00 uur

Kwade Hoek

(Goeree-Overflakkee)

65 euro

(incl. lunch)

 

Wanneer je met een fotoworkshop mee wilt neem dan snel contact met mij op, want VOL=VOL!
Kijk voor meer informatie voor de fotoworkshops hier.


Geniet van het fotograferen,
Arjen Hartog.