Fototips Zomer 2021

Door de coronapandemie is het nog steeds schipperen met wat wel niet mag. Vanaf half is het, zoals het er nu naar uit ziet, gelukkig weer mogelijk om workshops en cursussen fotografie te geven in het veld. Ik deed dat sowieso al met kleine groepen omdat ik iedereen genoeg aandacht wil geven. Daarom in deze nieuwsbrief het programma voor de komende maanden. Ook heb ik tijdens deze coronapandemie mij toegelegd op een nieuw project: KUSt-Xperience. Hierover iets meer uitleg. En natuurlijk begint deze nieuwsbrief met de fototip over het fotograferen van bloemen.


Fototip Zomer

Door het versterkte broeikaseffect verandert het klimaat. Dat weet iedereen inmiddels wel. Veel bloemen bloeien veel vroeger dan pakweg vijftig jaar geleden. Echter dit jaar is daar, door de lang aanhoudende koude, niet veel van te merken. Op dit moment van schrijven, begin mei, schiet nu pas alles uit de grond. En ik hoop dat we van al dat mooi nog lang mogen blijven genieten. Daarom vijf tips om bloemen mooi vast te leggen met de camera.

De eerst tip gaat over compositie. Dit gaat over het ordenen van de beeldelementen in je foto. Je moet orde creëren in de chaos. Hierdoor krijg je een rustig beeld waar je langer naar wilt kijken. Om bloemen daarom mooi in beeld te krijgen moet je proberen om op die bloem op dezelfde hoogte (of lager) te fotograferen.

Daarnaast is het verstandig om de achtergrond rustig en egaal af te beelden. Daarom is de tweede tip: fotografeer met een groot diafragma (een klein F-getal). Dit zorgt ervoor dat je met een kleine scherpte-diepte werkt. Door op de bloem te focussen, scherp af te beelden, zal de achtergrond onscherp worden en rust geven.

De derde tip heeft nog steeds met compositie te maken en gaat over de regel van derden. Daarmee wordt bedoeld dat je het hoofdonderwerp, in dit geval de bloem, niet in het midden moet plaatsen. Je zet de bloem op 1/3 aan de linker- of rechterkant van je beeld. Daarvoor moet je dus niet te dicht op de bloem zitten, maar dien je afstand te nemen. Daarmee zorg je er tevens voor dat de bloem wat meer ruimte krijgt en dat je kan zien in welk gebied de desbetreffende plant leeft.

De vierde en ene laatste tip: gebruik een macrolens of een telelens. De macrolenzen zijn speciaal gemaakt om kleine voorwerpen op ware grootte af te beelden. Een bijkomstig voordeel is dat de te gebruiken scherpte-diepte klein is. Hierdoor kan je de achtergrond makkelijk onscherp krijgen en rust krijgen in je opname. Echter macrolenzen zijn nogal duur. Een goedkoper alternatief zijn tussenringen voor een spiegelreflexcamera. Wanneer je in de lenzen de andere kant op gaat kom je bij de telelenzen. Een goede telelens voor bloemen is die van 200 mm. Hiermee hoef je niet bovenop je onderwerp, de bloem, te gaan zitten maar kan je wat meer afstand nemen. Je voorkomt dan dat je bloementjes plat trapt. Maar nog leuker is het om dan met een groot diafragma (klein F-getal) op één bloem scherp te stellen die eruit springt. De overige bloemen en de rest van de omgeving wordt dan weer onscherp en dus is alle aandacht op die ene bloem gericht.

De laatste tip: gebruik je fantasie. Met andere woorden die eens iets anders en gebruik daarvoor simpele hulpmiddelen. Je kan dan denken aan een lampje (bijvoorbeeld van smartphone) waarmee de bloem of juist de achtergrond verlicht. Maar je kan ook denken aan een verstuiver met een beetje water er in om kleine waterdruppeltjes op de bloem aan te brengen. Je kan ook andere onderdelen uit de natuur zelf gebruiken, zoals een gevallen blad en dit er achter leggen om een egale achtergrond te krijgen. Je kan ook door bladeren van bijvoorbeeld een varen heen je foto van het bloempje maken dat tussen de varens staat te bloeien. Kortom wees creatief.

KUSt-Xperience

In een tijd van corona waarin je geen cursussen en workshops kan geven, kwam ik tot het schrijven van fotoboek. Nou ja, niet zomaar een gewoon boek, maar een BELEEF-boek. Ja je leest het goed. De ondertitel is dan ook “Beleef de Walcherse Kust met al je Zintuigen”.

Zoals die ondertitel al aangeeft gaat het alleen over de kust van Walcheren. In dit beleef-boek begint het met de ontstaansgeschiedenis van Walcheren zoals we dat nu kennen. Daarna zijn er nog 10 hoofdstukken over het strand, paalhoofden, Mantelingen, enz. Kortom alle mooie plekken van Walcheren. Na een beschrijving van het gebied krijg je wat er zoals in dat gebied te fotograferen valt. Maar dat is nog niet alles. De beleving bestaat uit het feit dat ik bij ieder hoofdstuk een medeauteur heb gevonden die ook iets over dat onderdeel schrijft. En dat kan heel verschillend zijn. Zo is er een wetenschapper, dichter, natuurgids, vogelaar, kok, schrijfster, enz. Hierdoor kom je ook op andere manieren, dan fotografisch, in aanraking met de Walcherse kust.

Maar dan is er nog meer om te beleven. Want het blijft niet alleen bij tekst en mooie foto’s. Ik heb ook vele stukjes film aan het boek toegevoegd of andere artikelen. Daarnaast zijn ook geluidsfragmenten, muziek met video, wandelroutes en een luisterverhaal gekoppeld aan dit boek. Door links kom je daar allemaal terecht. Zoals deze link.

Kortom het wordt een echte belevenis dit boek! Binnenkort hoor je hier meer over.

Fotoworkshops Zomer 2021

De eerste fotoworkshop van dit jaar, Harlekijnen op Schouwen, kon helaas door de corona niet door gaan. Door de huidige versoepelingen zijn de overige workshops gelukkig wel mogelijk. Dus heb je nog gewacht met aanmelden, doe het dan als nog. Want VOL=VOL!

De eerstvolgende workshop Natuurfotografie is verschoven naar zaterdag 19 juni. We gaan dan naar Landgoed ’t Vierendeel (bij Vrouwenpolder) om met name ons toe te leggen op macrofotografie. We beginnen om 9.00 uur en dan zal ik eerst een korte presentatie geven over macrofotografie. Vervolgens ga je aan de slag met een opdracht die ik je geef. Na de uitvoering van die opdracht verzamelen we weer en bespreken de gemaakte foto’s. Dan krijg je weer een opdracht enz. enz. Tussen de middag wordt er een kop soep geserveerd met enkele broodje. Deze (eenvoudige) lunch, net als koffie en thee, is bij de prijs inbegrepen. Voor deze workshop zijn nog enkele plekken beschikbaar.

De andere fotoworkshop voor de zomer is Bos & Zee. We gaan dan naar de Manteling en gaan dan gedurende de middaguren ons toeleggen op het vastleggen van boslandschappen. Dit wordt door veel mensen als een moeilijk onderdeel van de landschapsfotografie gevonden. Maar behulp van mijn tips en trucs zal ik jullie laten zien hoe je hier toch mooie en rustige foto’s met veel scherpte-diepte van kan maken. We steken dan de duinen over en gaan eerst eten bij een strandtent. Deze maaltijd is inclusief bij de prijs voor deze workshop. Na het diner gaan we op het strand om te oefenen met lange sluitertijden. En als afsluiting hoop ik jullie te kunnen trakteren op een mooie zonsondergang. Helaas kan ik dat natuurlijk niet garanderen.

Ook na de zomervakantie verzorg ik nog een drietal fotoworkshops. Hiervoor zijn ook nog enkele plekken vrij. Bekijk voor meer informatie mijn website.

 

Datum

Tijd

Fotoworkshop

Prijs

Plekken vrij

19-06-2021

09.00-16.00 uur

Landgoed ’t Vierendeel

60 euro (inclusief lunch)

 geen

17-07-2021

15.00-21.30 uur

Bos & Zee

75 euro (inclusief diner)

   4

 

Wil je nog niet deelnemen aan een workshop in het veld, maar je wel verder ontwikkelen in je fotografie. Dan is er ook een mogelijkheid om een online fotocursus van mij te volgen. Ik heb op dit moment een tweetal cursussen voor natuurfotografie online staan. De ene is een basiscursus natuurfotografie. Deze is door al een aardig aantal mensen gevolgd met goede recensies. De tweede online cursus gaat over macrofotografie. Daarnaast kan je ook een aantal foto’s door mij laten voorzien van commentaar. Ik zal je dan een videoverslag van je foto’s maken met daarin ook een aantal tips en trucs om verder te kunnen met fotografie. Dit alles is te bekijken en te boeken op de site waar ze staan.


Geniet van het fotograferen,
Arjen Hartog.