Fototips Zomer 2022

Het is deze lente heerlijk weer om er op uit te trekken en te gaan fotograferen. De bloemen staan er mooi bij en dat trekt dan weer vlinders. Hoe die vast te leggen staat in deze fototip.

Daarnaast kort over de IVN-fotocursus voor beginners. Eindelijk kon na twee jaar deze cursus weer eens doorgaan. Ik heb dit jaar een 2X10-ACTIE. Hoe dat werkt staat ook in deze nieuwsbrief en via de bijgevoegd link is er meer over te lezen op mijn website. En dan natuurlijk de komende fotoworkshops die nog voor zomervakantie gehouden worden. Maar ook de workshops die na de zomervakantie georganiseerd worden staan in het kort beschreven welke dat zijn. Kortom weer van alles wat.

Fototip Zomer

Het wordt weer tijd om vlinders te gaan fotograferen!

Vorige keer had ik het in deze column over de stinzenplanten en nu bloeien er nog meer planten. Om ze te leren herkennen en te determineren volg ik via Floron een online-basiscursus. Hartstikke interessant. En op bloemen komen insecten af; en dus ook vlinders. Deze beestjes verwonderen mij iedere keer weer als ik ze zie. Ze zijn zo teer en vrolijk. Daar word ik blij van

Als het je niet lukt om al te dichtbij een vlinder te komen is dat nog geen ramp. Je hoeft niet altijd een close-up van een vlinder te maken. Daarom is de vierde tip: neem ook eens afstand van een vlinder. Door een deel van de omgeving mee te fotograferen laat je ook zien in wat voor gebied die vlinder leeft. Fotografeer de bloem waar hij opzit en de achtergrond mee. Zodoende vertelt je foto tenminste een verhaal.

Maar als het je niet lukt om al te dichtbij een vlinder te komen is dat nog geen ramp. Je hoeft niet altijd een close-up van een vlinder te maken. Daarom is de vierde tip: neem ook eens afstand van een vlinder. Door een deel van de omgeving mee te fotograferen laat je ook zien in wat voor gebied die vlinder leeft. Fotografeer de bloem waar hij opzit en de achtergrond mee. Zodoende vertelt je foto tenminste een verhaal.

Maar als het je wel lukt om de vlinder van dichtbij te fotograferen met welke instellingen doe je dat dan. De mensen die de IVN-fotocursus hebben gevolgd weten dat een klein diafragmagetal zorgt voor een kleine scherpe-diepte in je opname. Wanneer je vlinder van de zijkant fotografeert doe dat dan met een zo’n klein mogelijk F-getal. Hierdoor zal de vlinder scherp zijn en de achtergrond wordt onscherp. Die onscherpe achtergrond wordt dan vaag en als het allemaal enigszins dezelfde kleur heeft zal dat als rustgevend overkomen. Als je de vlinder eens van voor naar achter wilt fotograferen kies voor een iets groter F-getal. Maar neem niet een te groot getal want de achtergrond moet onscherp blijven. Focus dan in ieder geval op de ogen, zodat die scherp zijn op de foto. Het achterlijf zal dan iets onscherp worden, maar iedereen begrijpt dat het een vlinder is. En daar gaat het om.

IVN-fotocursus voor beginners

Zoals gewoonlijk hebben Berry en ik tussen de voorjaars- en de meivakantie in weer de IVN-fotocursus voor beginners gegeven. Door corona kon deze cursus twee jaar niet door gaan. Gelukkig dit jaar weer wel. Met een volle bak, 12 deelnemers, zijn we gestart. Na iedere theorieles volgde een praktijk-foto-safari in een natuurgebied om het geleerde gelijk in de praktijk te brengen. Dit blijkt nog steeds een succesformule te zijn. Evenals de fotobespreking in de theorieles hierna. De deelnemers zijn op dit moment aan hun Eindopdracht toe en binnenkort zal er van het gemaakte werk een expositie plaatsvinden. Waar dat is hoor je nog van me.

2X10-ACTIE

Zoals ik al eerder in een mail heb aangegeven loopt de 2x10-ACTIE nog steeds. Bij deze actie maak je kans op 2 maal 10% korting! De ene keer is dat op een workshop en de andere keer is dat voor een online fotocursus.

Het werkt heel simpel. Koop mijn boek KUSt-Xperience en je haalt zo de twee maal 10% korting binnen. Als je het boek al hebt, of je gaat het aanschaffen geef dat dan aan in een mail en vertel mij voor welke workshop of welke online-cursus je de korting wilt inzetten. Heel simpel eigenlijk. Lees er meer over op mijn website.

Online fotocursus Landschapsfotografie

Al meer dan 20 fotografen volgen mijn nieuwe online-fotocursus Landschapsfotografie. Naast de basiscursus Natuurfotografie en de gespecialiseerde cursus Macrofotografie heb ik mijn aanbod online fotocursussen uitgebreid met Landschapsfotografie.

“Duidelijke uitleg met veel goede bruikbare tips”, volgens een deelnemer van de cursus! Nu is deze online-cursus te volgen voor maar 59 euro. En heb je mijn boek gekocht, dan krijg je 10% korting. Voor meer informatie kijk hier

Er is zelfs een gratis les te volgen!

Fotoworkshop 2022

De eerste fotoworkshop voor dit jaar is al achter de rug. Kijk wat de deelnemers hebben gemaakt hier. Voor de zomervakantie geef ik nog twee fotoworkshops. De eerstvolgende is op zaterdag 11 juni en gaat naar Sequoiahof in Zuid-Beveland. Hier gaan we de bloemen die daar staan zo creatief mogelijk vastleggen. De tweede fotoworkshop voor de zomervakantie is naar de Kwade Hoek op zaterdag 2 juli. Hier staat macro en landschapsfotografie op de agenda. Bij deze beide fotoworkshops is bij de prijs de lunch inclusief.

Het nieuwe aanbod is na de zomervakantie. Ik heb hier een drietal fotoworkshops gepland. Tijdens de eerste fotoworkshop (zaterdag 17 september) na de zomer gaan we de bronst van de edelherten in het Nationaal Park De Hoge Veluwe bezoeken. Maar niet alleen dat ook andere aspecten van het park komen aan bod. Op zaterdag 8 oktober gaan we naar Slikken van De Heem (op de grens van Zeeland en Brant) om onder andere de Wisenten te bekijken onder begeleiding van een gids, maar ook naar de uitkijktoren. Ten slotte sluiten we het jaar af met workshop lange sluitertijden en avondfotografie op 5 november. We vertoeven eerst aan het strand voor de lange sluitertijden, gaan dan gezamenlijk een hapje eten en daarna door naar een stad op Walcheren voor de avondfotografie.

 

Datum

Tijd

Fotoworkshop

Prijs

Plekken vrij

11-06-2022

09.30-15.00 uur

Sequoiahof  

65 euro (inclusief lunch)

3

02-07-2022

10.00-15.00 uur

Kwade Hoek

65 euro (inclusief lunch)

2

17-09-2022

10.00-20.00 uur

NP Hoge Veluwe

70 euro (inclusief lunch)

8

08-10-2022

10.00-15.00

Slikken van De Heen

55 euro   (inclusief lunch)

8

05-11-2022

16.00-22.00

Lange sluitertijden

70 euro (inclusief diner)

8

Voor meer informatie over de fotoworkshops en het aanmelden kijk hier.


Geniet van het fotograferen,
Arjen Hartog.