Experimentele Paddenstoelen

Op vrijdagochtend 4 oktober jl. heb ik een workshop Experimentele Paddenstoelen gegeven. 
De loctatie waar we naar toe gegaan zijn was Boswachterij Westenschouwen. Dit gebied staat bekend als gevarieerd paddenstoelengebied. Er zijn dus vrij veel verschillende soorten te zien, waaronder de Vliegenzwam. Ik had drie plekken gevonden die niet te ver van elkaar stonden om verschillende opdrachten uit te voeren.

Op de eerste plek zijn we eigenlijk begonnen met een beetje warm te draaien. Maar dan wel met meervoudige opnamen te maken. De deelnemers moesten een paddenstoel uitzoeken en hem dan zodanig fotograferen dat de achtergrond onscherp werd en de paddenstoel zelf wel scherp. Vervolgens moesten ze van die zelfde opname ook een geheel onscherpe opnamen maken door het focuspunt van deze opname dichterbij te leggen. Hierdoor wordt de paddenstoel ook onscherp, maar groter in beeld gebracht. Deze tweede opname wordt dan over de opname van de scherpe paddenstoel heen gelegd en hierdoor krijg je onscherpe rand rond je scherpe paddenstoel.

20191011-Paddenstoelen9192jpg

Voor de tweede plek zijn we iets dieper het bos ingetrokken. Hier stonden dan ook heel veel verschillende paddenstoelen zodat er voor ieder wel wat te vinden was. Nu zijn we nog een stapje verder gegaan met onze experimentele paddenstoelen plaatjes. Nu moesten ze de paddenstoel die in het plaatje de hoofdrol ging spelen belichten. Dit kon met een (scherp) lampje of met een flitser. Voor beide manieren heb ik uitgelegd hoe ze dat konden doen. Vervolgens zijn de deelnemers alleen of met z'n tweeën aan de slag gegaan om dit én het vorige in één beeld te krijgen. Vaak is het handig om dit samen te doen omdat je vaak een hand te kort komt. En als je dat met z'n tweeën doet is het handiger. Eerst maakt de ene persoon de foto's en assiteert de ander. Daarna draai je de rollen om.


IMG_20191011_120556jpg

Het was moeilijk om de deelnemers uiteindelijk nog mee te krijgen naar de laatste plek omdat ze zo lekker bezig waren en er zoveel paddenstoelen waren. Het is dit jaar natuurlijk ook een zeer rijk paddenstoelenjaar. Zeker in vergelijking met vorig jaar. Toen ik beloofde dat op de laatste plek Vliegenzwammen zouden staan ging uiteindelijk iedereen wel mee. Ook hebben ze zich met het geleerde op de vorige twee plekken nog heerlijk kunnen uitleven. 
Uiteindelijk is iedereen met goede resultaten naar huis gegaan. De deelnemers hebben ook weer wat nieuws geleerd om paddenstoelen op een iets andere manier vast te leggen en niet alleen de geijkte plaatjes te schieten. Ik hoop dan ook dat ze de komende dagen er nog lekker op uit trekken om die paddenstoelen te fotograferen.
Wil je zien wat de deelnemers gemaakt hebben kijk dan hier