Fototips Winter 2022

De herfst was, en is nog steeds, heerlijk en mooi. Ik had zelf verwacht na de warme zomer dat de bladeren snel van bomen zouden gaan vallen. Echter nadat het eerst nog flink heeft geregend in september zijn de bladeren best groen gebleven en in de echte herfst zijn de kleuren schitterend. Hier op Walcheren waren er veel mooie gele en bruine kleuren. Als je niet te lang wacht kan je hier nog steeds van profiteren. En dan kan de (echte) winter beginnen. Het is natuurlijk hoe koud het wordt en of er sneeuw valt.

In de fototip een aparte tip: werkgroep natuurfotografie. Verder ga ik een andere vorm van workshops geven. Verder meer hierover. Natuurlijk blijven mijn online fotocursussen gewoon bestaan.

Fototip Winter

Vanaf 1 januari 2023 start de werkgroep Natuurfotografie bij IVN Walcheren. Na ruim tien jaar de cursus natuurfotografie voor beginners te hebben gegeven, zagen Berry en ik hier een mooi vervolg op. De fotocursussen die we gegeven hebben zaten altijd vol en hierdoor zagen wij dat er voldoende animo zou moeten zijn om binnen IVN-Walcheren een werkgroep natuurfotografie op te starten. In een geheel jaar willen we drie cycli van drie bijeenkomsten organiseren. De eerste twee bijeenkomsten gaan we op een zaterdagochtend (9.00-12.00 uur) gezellig het veld in om samen de natuur te beleven en met ons fototoestel die schoonheid vast te leggen. De data voor deze twee zaterdagen van de eerste cyclus zijn 21 januari (Berkenbosch) en 11 februari (Slufter Ritthemse strand) 2023. Tijdens de derde bijeenkomst (woensdag, 8 maart 2023) willen we gezamenlijk de foto’s van de zaterdagochtenden bespreken. Dat we een cyclus op deze manier afsluiten is ook een voortvloeisel uit de fotocursus. Daar werden de fotobesprekingen zeer gewaardeerd omdat je dan erg veel leert van elkaar. Het doel van de werkgroep Natuurfotografie is namelijk om met elkaar de natuur te beleven met een fototoestel en hierdoor van elkaar te leren om steeds mooiere foto’s te maken. Dit laatste gebeurd niet alleen tijdens de fotobespreking, maar zeker ook in veld.

Iedereen die lid is van IVN Walcheren (of IVN De Zeeuwse Delta) kan zich aansluiten bij de werkgroep Natuurfotografie Walcheren. Wel moet je je even aanmelden bij Arjen Hartog door hem een mail te sturen. Omdat je lid bent zijn er geen extra kosten om deel te nemen aan de werkgroep. Wel wordt er van je verwacht dat je met enige regelmaat meedoet. Maar natuurlijk eerst proberen kan altijd.

Wanneer je geen lid bent van IVN Walcheren en je wilt ook mee met de werkgroep Natuurfotografie, dat kan ook. Maar dan moet je je eerst aanmelden als lid van IVN Walcheren (24 euro p.j.), daarna kan je gewoon mee. Maar ook even doorgeven bij Arjen Hartog.

Berry en ik hopen dat vele van jullie mee gaan om samen de natuur in te gaan en te fotograferen. Tijdens dit fotograferen gaan wij wel uit van de principes van Nature First. Op de site zijn deze principes na te lezen en we gaan er vanuit dat jij als fotograaf die ook naleeft tijdens de bijeenkomsten. En eigenlijk altijd als je op pad gaat!

Fotoworkshops 2023

Omdat ik mij meer bezig ga houden met werkgroep natuurfotografie (zie hierboven) zullen de workshop zoals je ze gewend was verdwijnen. Ik wil me met de workshops meer gaan richten op individuele vraag. Dus als je een vraag hebt om een 1op1-workshop te krijgen, dan kan dat. Afhankelijk van wat je wilt doen en hoe lang krijg je van mij offerte hiervoor. Dan kunnen we kijken of dit is wat je wilt of eventueel aanpassen.

Zo je kan je ook een workshop aanvragen voor twee personen: 2op1-workshop. Als jij met je fotomaatje door mij je wilt verdiepen in natuurfotografie dan kan dat ook. We bekijken dan eerst waar jullie je precies in willen verdiepen en zoeken dan een plek die daar perfect bij past.

Daarnaast kan er ook een aanvraag door grotere groepen gedaan worden. Ik denk dan aan een fotoclub, een personeelsuitje of iets dergelijks. Ik kan dan komen voor enkel een lezing of dat we daarna ook nog gezamenlijk aan de slag gaan. Kortom de keuze is reuze. Alles kan besproken worden en dat tegen een redelijke prijs. Wil je meer informatie neem gerust contact met me op.

Natuurfotocursus voor beginners

Net als vele jaren hiervoor geven Berry en ik voor het IVN Walcheren weer de fotocursus voor beginners. De cursus bestaat uit zes bijeenkomsten, drie theorieavonden (woensdag 19.30-22.00 uur; 1 maart, 15 maart en 29 maart) en drie praktijkochtenden (zaterdag 9.00-12.00 uur; 4 maart, 18 maart en 1 april).

Tijdens de theorieavonden wordt behandeld wat er verstaan wordt onder natuurfotografie, welke apparatuur je hiervoor kan gebruiken, technische aspecten (zoals diafragma, sluitertijd en scherptediepte) en compositie. Al dat geleerd is wordt dan gelijk de zaterdagochtend daarna in de praktijk gebracht. De kosten zijn 70 euro voor IVN leden en 90 euro voor niet-leden. Als je mee wilt doen met deze cursus kan je je bij mij aanmelden.

Alles is ook (binnenkort) te vinden op de website van IVN Walcheren.

Online fotocursussen 

Ik heb inmiddels een drietal online fotocursussen gemaakt: basiscursus natuurfotografie, macrofotografie en landschapsfotografie. De namen geven natuurlijk al aan waarover zij gaan. Het makkelijke van een online cursus is dat je hem kunt volgen wanneer het jou het beste uitkomt. Daarnaast kan je de les zo vaak bekijken als je wilt. Mijn cursussen bestaan niet alleen uit tekst, maar er zijn altijd video’s in iedere les opgenomen. Op deze manier laat ik precies zien hoe je iets kan doen. Daarnaast staan er ook opdrachten bij de lessen die je aan het werk zetten om het geleerde zelf uit te gaan proberen. Tenslotte kan je na iedere les vragen stellen via een forum waarop ik diezelfde nog antwoord op geef.

 “Duidelijke uitleg met veel goede bruikbare tips”, volgens een deelnemer van de cursus! Als je denkt dat is wat voor mij dan kan je een gratis les volgen bij de online cursus landschapsfotografie!! Wil je liever gelijk een gehele online cursus volgen dan staan hier de links voor de verschillende cursussen:

-         Basiscursus natuurfotografie

-         Macrofotografie

-         Landschapsfotografie 

KERSTCADEAU

Als je nog een leuk kerstcadeau zoekt, denk dan eens aan mijn boek KUSt-Xperience!

Het boek kost 21,99 euro en dat is inclusief verzend kosten. Nadat je het binnen hebt en aan iemand weggegeven hebt, vergeet dan niet te vertellen dat die persoon dat bij meldt door mij een mail te sturen. Ik zal die persoon dan de digitale versie toesturen waarin alle linkjes direct aangeklikt kunnen worden. Op die manier wordt het een echt beleef boek!

Meer inforamtie is hier te vinden.

Geniet van het fotograferen,
Arjen Hartog.