Fotoworkshop Daslook & Nabewerken

Op zaterdag 22 april 2017 heb ik een workshop gegeven waarin eerst foto's werden gemaakt en daarna zijn we die foto's gaan nabewerken in Photoshop. Het doel was het maken van (creatieve, domerige) meervoudige belichtingen.

We hadden om 10.00 uur op een klein parkeerterreintje aan de Breeweg afgesproken. Die zelfde zaterdagochtend was er ook nog een groep mensen die een natuurwandeling in het zelfde gebied ging maken dus er was maar net genoeg plek om alle auto's kwijt te kunnen. Het gebied waar we het eerste deel van workshop hadden was Landgoed Ter Hooge. In deze tijd van het jaar staat het Fluitekruid en de Daslook hier weelderig te bloeien. En daar zij de deelnemers dus fanatiek mee bezig geweest. Ze kregen drie opdrachten mee:

1. een overzichtsopname van het landschap

2. een scherpe foto van een bloem en een onscherpe foto van veel bloemen

3. een scherpe foto van een bloem en een oscherpe foto van die zelfde bloem zonder de opname te veranderen

De hele ochtend tot half één zijn de deelnemers met deze opdrachten lekker bezig geweest. Daarna zijn we terug naar de auto gegaan en vertrokken naar CSW Van der Perre. Hier hebben de deelnemers de lunch genuttigd terwijl ik alle computers aan heb gezet en Photoshop geopend. Na de lunch zijn we aan de slag gegaan met het Nabewerken van de foto's uit de opdrachten. Eerst hebben we de overzichtsfoto gedaan. Deze hebben we gekopieerd en de kopie vervaagd. De meeste deelnemers hadden het romantische bruggetje over het water gefotografeerd voor deze opdracht. Door deze opname te bewerken werd het net een sprookjesbos. Bij de andere opnamen hebben we twee verschillende foto's over elkaar heen geplakt. Hierbij werd de dekking van kopie-foto aangepast tot hij mooi vervaagd was. Daarna zijn de deelnemers met het gummetje delen uit de kopie-foto weg gaan halen zodat de scherpe foto er nog beter door kwam.

Ik denk dat ik de deelnemers wat nieuws heb kunnen bijbrengen dat zij eigenlijk nog niet of niet veel hebben gebruikt. Uit de respons van de deelnemers blijkt dit ook wel. Tevens hebben de deelnemers lekker genoten van een dagje fotograferen en nabewerken.

Hieronder een voorbeeld van een scherpe foto (links) een onscherpe foto van dezelfde bloem (midden) en de meervoudige belichting als nabewerking van beide foto's tezamen (rechts).

20170422-flora2773.jpg  20170422-flora2774.jpg 20170422-flora2775.jpg