Fotoworkshop Koddige Boomkikkers

Vorige week vrijdag, 25 augustus 2017, heb ik een fotoworkshop gegeven om Boomkikkers te leren fotograferen. We hadden in West-Zeeuws Vlaanderen, in de buurt van Retranchement, om 12.30 uur afgesproken. Op twee personen na was iedereen mooi op tijd. Toen ging mijn telefoon. Aan de andere kant zij iemand:  "Het is iets verder dan we dachten, maar we zijn er over vijf minuten". Toen hebben we nog maar even gewacht. En inderdaad 10 minuten later stopte er een auto. 

Eerst heb ik het een en ander uitgelegd over hoe Boomkikkers leven en waar ze zich ophouden. Ze zitten namelijk het liefst in het zonnetje op de bladeren van Bramen. We hadden geluk want het was een heerlijke warme dag. Vervolgens uitgelegd dat het redelijk schuwe dieren zijn en hoe je die moet fotograferen. Daarna zijn we het veld ingegaan. Op naar de eerste bosjes met veel Bramenstruiken.

Eén van de deelnemers spotte de eerste Boomkikker. Tot ieders, althans van degenen die hem nog gezien hebben, was het toch wel een klein kikkertje. Tja, hij ook maar een centimeter groot. En als er dan een aantal grote mensen zo naar je staan te kijken. Dan springt het kikkertje gelijk weg. Zo leerde de deelnemers dat je de Boomkikker dus rustig moet benaderen.

Al zoekende werden er steeds meer Boomkikkers waargenomen en ook gefotografeerd. Eerst met de telelens en gaande weg werd die lens vervangen door de macrolens. Af en toen werden de resultaten vol trots aan elkaar getoond. En ik moet eerlijk zeggen dat er best veel mooie afbeeldingen tussen zaten. 

Halverwege de workshop kwamen de koeien, die ook in gebied verblijven, ons vereren met een bezoekje. In eerste instantie is het toch wel even schrikken als er zo'n 30 koeien naar je toe komen. Maar 10 meter voor ons hielden ze halt. Wij zijn met een ommetje rond wat struiken gelopen en koeien hielden het toen ook wel voor gezien. 

Rond 15.30 uur waren we weer bij de ingang van het gebied. Bij mijn auto heb ik de deelnemers nog wat te drinken en te knabbelen aangeboden. Vooral het drinken ging er wel in want het was toch stiekem best wel warm geweest. Naar de reacties luisterend denk ik dat iedereen wel een geslaagde middag heeft gehad. De resultaten van enkele deelnemers kan je hier vinden.