Fotoworkshop Strand & Stad in het Donker

Op zaterdagmiddag om 16.00 uur verzamelde ik en bijna alle deelnemers op de parkplaats bij het KNRM-station te Westkapelle. Eén deelnemer had van te voren al aangegeven dat hij iets later zou komen. Dat was geen probleem want hij kende de weg en ik had doorgeven waar de groep fotografen zich zou bevinden. 

De rest van de groep was inmiddels op het strand bezig om de golven die tegen de paalhoofden aankwamen te bevriezen met korte sluitertijden. Het was laagwater en dat lukt het beste bij een paalhoofd waar de golven helemaal aan het einde tegen de basaltstenen aan kwamen. Hierdoor sprongen de golven toch nog enigszins naar boven, want het was een rustige dagje. Er stond niet veel wind en daardoor waren de golven niet echt spectaculair.

Toen de zon rond een uur of vijf begon onder te gaan werd de lucht mooier en mooier. Eerst was er een wolk die het zonlicht blokeerde en dat zorgde ervoor dat het al wat donkerder werd. Hierdoor gingen de sluitertijden al wat op lopen. Toen kwam de zon nog onder de wolk door en werden we getracteerd op een schitterend zonsondergang. Toen de zon eenmaal helemaal achter de horizon vertrokken was werd de lucht pas echt mooi. Schitterende gele, rode en paarse luchten kregen te we zien. Na dit spectakel hebben we nog een paar opnamen gemaakt met sluitertijden van rond de 30 seconden. Daarmee was op de foto meer te zien dan met het blote oog. Het begon kil te worden en dat was een mooi moment om met z'n allen een pizza te gaan eten.

20181103-Landschappen5333.jpg

Na het eten zijn we naar Middelburg gereden. We hebben daar eerst de bootjes langs de kade (met hun weerspiegeling in het water) gefotografeerd. Het was intussen al donker dus we hadden vanzelf lange sluitertijden. Soms moesten we zelfs de ISO omhoog doen om niet langere opnametijden te krijgen dan 30 seconden. Daarna zijn we naar de Kuiperspoort gegaan. In het donkere deel hebben we een 'ghost-selfie'gemaakt. Er werden zelfs verlichte "selfies" gemaakt door elkaar van de achterkant met een zaklamp te belichten. Via Abdijplein en Balans kwamen we op de markt uit. Hier staat natuurlijk het oude stadhuis pas opnieuw helemaal is uitgelicht. Dit was schitterend en iedereen stond er eerst even van te genieten voordat de foto's er van werden gemaakt. Voldaan vertrokken we rond 10 uur naar de auto's en ging iedereen weer naar huis.

Ik vond een zeer geslaagde workshop en de groep was enorm leuk. Iedereen was enthousiast en hielp elkaar goed. Enkele voorbeelden van de deelnemers is te vinden op http://www.arjenhartog.nl/fotos-deelnemers-fotoworkshops