Masterclass Bloemen & Vlinders

Begin mei heb ik voor het eerst een Masterclass gegeven aan fotografen die meer willen leren dan alleen maar een natuurfoto te maken. Gezien de tijd van het jaar werd het dan een Masterclass Macrofotografie.

Het geheel bestond uit twee gedeelten. Het eerste deel van een theorieavond met uitleg over het fotograferen van bloemen en insecten. Ik heb erg veel verteld over hoe ik te werk te ga in de macrofotografie. Eerst heb ik de bloemen behandeld en alles wat daar bij komt kijken aan technische zaken. En natuurlijk niet te vergeten de hulpmiddelen die ik gebruik om van een foto een bijzonder plaatje te maken. Na de pauze zijn we aan de slag gegaan met de insecten. Hierbij komt naast de techniek en hulpmiddelen, ook nog een stukje diergedrag kijken. Het is namelijk wel handig om te weten hoe insecten, en vlinders in het bijzonder, reageren.

Het tweede deel was het praktijkgedeelte. Dit keer weer vroeg uit de veren om de insecten te treffen als ze nog aan het opwarmen zijn. En daardoor dus niet te veel bewegen. Helaas waren er niet te veel vlinders te zien op de locaties. Wel kwamen we spinnen, torretjes, slakken en andere kriebelbeestjes tegen. Na twee uur hard gewerkt te hebben kwam het eerste ontbijt. Dit waren broodjes met verschillend beleg, koffie, thee en jus d'organge. Dit ging er bij alle deelnemers wel in. Vervolgens zijn we aan de slag gegaan met de bloemen die aanwezig waren. Het waren veel verschillend soorten in allerlei kleuren. Het was dan zaak voor de deelnemers om de bloem met een mooie rustgevende achtergrond af te beelden vanuit verschillende kanten. De ene keer dichtbij, dan weer een detail of in de natuurlijke omgeving.

Na daar ook weer twee uren mee bezig geweest te zijn, was het tijd voor het tweede ontbijt. Er was nog genoeg koffie en thee. Nu was er vooral zoetigheid zoals bolussen, roombroodje, appeltaart en vruchtenmuesli repen. Kortom voor ieder wat wils. Tijdens het laatste blok van twee uur hebben we een aantal speciale technieken behandeld. We hebben met meervoudige belichting gespeeld, flitsers, zaklampjes en reflectieschermpjes gebruikt.

Ik denk dat de deelnemers flink wat opgestoken hebben en het enorm naar hun zin gehad hebben. Enkele resultaten van de deelnemers is zien op: 

http://www.arjenhartog.nl/fotos-deelnemers-fotoworkshops 

In het najaar geef ik weer een Masterclass en deze staat in het teken van Landschapsfotografie, met in het bijzonder filtergebruik.