Pinksterbloemen & Varens

Vorig jaar liep ik langs een veld vol met Pinksterbloemen en toen dacht ik: "Dit is een mooie plek voor een fotoworkshop in de vroege ochtend". Zo gezegd, zo gedaan! Dit jaar was het op vrijdagochtend 19 april om 6.00 uur zo ver. Ik stond daar in een twintig minuten eerder dan de workshop zou gaan beginnen in een donker weggetje bij het veld. Aan de andere kant was een donker bos. Toen ik aan kwam rijden stonden er een paar damherten die mij verbaast aan stonden te kijken. Ze gaven mij de indruk dat het eigenlijk nog veel te vroeg was voor op mensen op Goede Vrijdag.

20190419-Flora0975.jpg

Al snel kwamen de eerste deelnemers. Ook zij hadden de herten gezien. Daarna bleef het een tijdje stil. En vijf minuten voordat de workshop zou gaan beginnen kreeg ik een App'tje: "Wij staan klaar". De overige deelnemers stonden te wachten op een andere parkeerplek (100 m verder) dan de afgesproken plek. Zij dachten dat ze daar moesten verzamelen en ik dacht hier verzamelen. Toen ben ik ze tegemoed gelopen met mijn zaklamp zodat ze duidelijk konden zien waar ik vandaan kwam. 

Eenmaal allemaal bij elkaar op het veld met Pinksterbloemen heb ik eerst uitleg gegeven over de workshop. We zouden gaan beginnen met de Pinksterbloemen tijdens de zonsopkomst. Nadat de regenbroeken aangetrokken waren (het was nog wat vochtig) zijn we naar het eerste veld gegaan. Hier begon het zonnetje net op te komen en daardoor kon je pinksterbloemen met een mooie rood/paarse achtergrond fotograferen. Ik zag gelijk al mooie plaatjes. Na verloop van tijd zijn we naar het andere veld gegaan. Hier konden we de Pinksterbloemen nog fotograferen terwijl zij in de schaduw stonden en de bomen op de achtergrond in het zonnetje. Ook dit leverde weer mooie foto's op.

Intussen was het tijd om te gaan ontbijten. Ik had broodjes en koffie/thee voor de deelnemers mee genomen. Hier hebben ze zich aan te goed gedaan. Het smaakte de mensen goed, want na hard werken :-) heb je wel wat verdient. 

Na het ontbijt zijn wij voor het tweede deel van die ochtend het bos in gegaan om de ontluikende varens te gaan fotograferen. In het bos naast de weiden met Pinksterbloemen staan veel varens. Nu was het de tijd van het jaar dat deze zich beginnen te ontrollen en dit levert wederom mooi beelden op. In die opgerolde varens kan je, met een beetje fantasie, van alles zien. Ik zie er vooral aliens in. 

Ook deze varens kan je van alle kanten fotograferen. Met de zon in je rug, met zon van opzij of met tegenlicht. Dit levert een heleboel verschillende fotomomenten op. Hierdoor hebben de deelnemers goed leren kijken wat het licht doet voor je foto. Ook hebben we ons tenslotte nog bezig gehouden met reeds verder ontluikte bladeren. We hebben getracht, met tegenlicht, de schaduw van het ene blad over het andere blad te krijgen. En dan vooral een detail van de varens vast te leggen. Ook werd er nog geƫxperimenteerd met groothoek lens en flitser.

20190419-Flora1006.jpg

Ik vond het een geslaagde fotoworkshop. Ik denk dat de deelnemers veel gezien en gedaan hebben in een korte tijd. Zij zullen vooral nogmaals op pad moeten gaan om de kennis die ze tijdens deze workshop geleerd hebben verder uit te diepen. Maar dat zal vast wel goed komen. 

Als je wilt zien wat de deelnemers van deze fotoworkshop Pinksterbloemen & Varens geproduceerd hebben, klik dan hier