Vroege Vlinders & Orchideeën

Als je wekker om 5.00 uur afloopt is dat best wel vroeg. Echter op 2 juni is het dan al licht aan het worden. Op die bewuste vrijdagochtend gaf ik namelijk een fotoworkshop die om 6.00 uur zou gaan beginnen. Hij stond zo vroeg gepland omdat ik de deelnemers wilde meenemen om Icarusblauwtjes te gaan fotograferen. Je kan dat makkelijker doen vroeg in de ochtend. Vlinders zijn namelijk koudbloedige dieren en die moeten zich opwarmen aan het zonnetje voordat ze pas kunnen vliegen. 's Ochtends vroeg zitten ze dus nog rustig stil zodat ze niet wegvliegen als jij met je fototoestel aan komt zetten. Zeker deze ochtend was het schitterend omdat het nog dauw op de vlinders zat. Dit gaf dan helemaal mooie plaatjes.

20170602-fauna3855.jpg

We hadden afgesproken op een parkeerterrein om 6 uur in de ochtend. Iedereen was op het afgesproken tijdstip aanwezig zodat we na een klein stukje lopen op de plaats van bestemming waren aangekomen. Het zonnetje kwam al boven de horizon, maar zoals gezegd, was er aardig wat ochtenddauw aanwezig. Aangekomen op het grote veld waar de Icarusblauwtje te vinden waren, liepen (op dit vroege tijdstip) nog een vijtal reeën. Dat was natuurlijk een lekkere binnekomer voor een workshop. Tussen het hogere gras zijn we toen op zoek gegaan naar de Icarusblauwtjes, die hangend aan de grassprieten de nacht waren doorgekomen. Het werd een soort van wedstrijd tussen de deelnemers om de eerste te vinden. Binnen 10 minuten hadden we er een aantal gevonden. Na een korte uitleg over hoe je de vlinders allemaal kon gaan fotograferen, gingen de deelnemers aan de slag. Ik heb heel wat mooie platen voorbij zien komen op de achterkanten van de fototoestellen.

Rond een uur of acht deed het zonnetje al aardig zijn best en kozen de eerste vlinders het luchtruim. Dit was voor ons aanleiding om koffie of thee te gaan drinken. Ik had lekkere koeken en broodjes voor hierbij meegenomen voor de deelnemers. Als ze zo hard werken in alle vroegte verdienen ze zeker wat lekkers. De één genoot van zijn koffiebroodje, de ander van een puddingbroodje en de volgende van een muffin. Vreemd genoeg bleven de broodjes kaas en ham liggen.

Vervolgens gingen we op zoek naar de Orchideeën. Nog binnen 100 meter vonden we al de eerste Rietochissen. Die bloeien in dit jaargetijde volop op dit grote veld. We zijn niet bij de eerste de beste gestopt want we wilde meerdere Rietochissen in één beeld vangen. Zodanig dat de ene scherp werd afgebeeld en de andere onscherp. Ook kan je van 1 Orchidee twee foto's maken waarbij de eerste scherp is en de tweede onscherp. Vervolgens maak je van deze opnamen een meervoudige opname en dat geeft dan een dromerig beeld tot gevolg. Op die manier krijg je een wat spannerder beeld. Er stonden ook veel Boterbloemen en Koekoesbloemen op de veld. Die mochten ze natuurlijk gebruiken om foto's van te maken.

20170527-flora3775.jpg

Tot slot wist ik als, verrassing, nog een plekje met Zonnedauw. Dit is een klein vleesetend plantje. Ook hier zijn de deelnemers lekker mee aan de slag gegaan. Hiervoor moesten ze zeker op hun buik gaan liggen om de plantjes mooi in beeld te krijgen. Echter de ondergrond was hier nog behoorlijk vochtig zodat de kleren aardig nat werden. Echter het zonnetje was al aardig in kracht toegenomen, zodat het weer snel droog werd. Rond 10.30 waren we terug op het parkeerterrein. Dat betekende dat iedereen nog een lange dag voor zich had.

Al met al hebben de acht deelnemers een heerlijke ochtend gehad. De foto's van hen staan elders op mijnwebsite. Ik zou hier zeker even een kijkje gaan nemen want er zitten schitterende exemplaren tussen.