Workshop Creatieve Paddenstoelen

Op vrijdag 27 oktober jl. heb ik een fotoworkshop "Creatieve Paddenstoelen" gegeven. De workshop zat helemaal vol met enthousiaste deelnemers. We hadden om 9.30 uur afgesproken op de parkeerplaats in het Poelbos. Dit bos ligt aan de westkant van Goes en ten zuiden van 's Heer Hendrikskinderen. Een week of twee geleden was ik de plek al eens weze verkennen en kwam toen aardig wat paddenstoelen tegen. Op de dag van workshop was het iets minder met de paddenstoelen, maar er waren er nog genoeg waar de deelnemers hun fotografische creativiteit op konden botvieren. 

We hebben op de parkeerplaats eerst even een kopje koffie of thee genuttigd die ik mee had genomen voor de mensen. In de tussentijd heb ik uitgelegd wat de bedoeling was. Toen werd het duidelijk voor de deelnemers waarom ze een zaklampje mee moesten nemen. Vervolgens zijn we op pad gegaan naar de eerste locatie die ik op het oog had. Er werd van de fotografen verwacht dat ze in tweetallen zouden werken. Ieder tweetal heb ik een aantal paddenstoelen aangewezen. De een ging fotograferen en de ander bescheen met de zaklamp de paddenstoel van verschillende kanten. Op die manier konden ze zien wat het licht uit de zaklamp deed en wat het effect van schaduw is. Na verloop van tijd moesten ze natuurlijk de rollen omdraaien. Ik heb zelf mensen bezig gezien met bloemenspuiten, een paraplu en ballonnen. Dit alles om maar zo creatief mogelijke foto te maken.

20171001-Paddenstoelen7326.jpg

Nadat iedereen lekker ruim een uurtje bezig was geweest werd het tijd om te verkassen. Ik had eigenlijk nog twee andere locaties op het oog, maar omdat de deelnemers liever wat langer op één plek wilde blijven om te fotograferen zijn we direct naar de laatste locatie in het Poelbos vertrokken. Dit wat een wat meer open gedeelte onder Beukenbomen. Aan deze bomen zaten nog genoeg blaadjes en het zonnetje was intussen al lekker gaan schijnen zoals ik had gehoopt. Hierdoor kon ik de deelnemers laten oefenen met een mooi, zoals dat heet, bokeh te creeren als achtergrond. Je krijgt dan allerlei rondjes in de achtergrond. Dit ontstaat doordat de je met tegenlicht fotografeerd en de zon door het bladerendak schijnt. Om de paddenstoel, dat het hoofdonderwerp was, niet als silhouet afgebeeld te krijgen moesten de deelnemers weer hun zaklamp gebruiken om die paddenstoel te belichten. 

Rond een uur of half één was iedereen voldaan en heb ik afgsloten. Volgens mij ging iedereen met mooie plaatjes naar huis. De deelnemers hebben eens op een andere manier paddenstoelen vastgelegd en hebben dat op een andere manier gedaan dan ze tot nu toe hebben gedaan. Enkele afbeeldingen van deelnemers zijn hier te zien.

Deelnemers tevreden, ik tevreden.